Sony Ericsson C905 cyber-shot po polroku používania

By | 26. augusta 2009

Keď som si pred pol rokom kupoval Sony Ericsson C905, opúšťal som radu PDA s dotykovým displayom s rozhorčením. Zariadenie Toshiba G900 mi veľmi nezapasovalo, hlavne keď som musel nahmatávať (po tme, cestou domov v aute) všetky funkcie, vytáčanie, hľadanie v zozname a vôbec, celkovo ovládanie bolo aj počas dňa (aj mimo auta) dosť zlé. Jasné, toto staršie PDA sa nedá porovnávať s mobilmi podobnými geniálnemu HTC Touch HD, ale predsa. Klasická mobilná klávesnica a štandardné rozloženie funkčných hardvérových kláves má niečo do seba. S mobilom Sony Ericsson C905 som viacmenej spokojný, aj keď mohlo by to byť aj lepšie.

se-c905-04-G

Požiadavkou pri výbere mobilu pre mňa bolo viac faktorov. Štýlový telefón s pokročilými funkciami, kvalitným fotoaparátom (nerád nosím klasický foťák a taktiež ho celkom nevyužijem), modernou kontektivitou, dlhou výdržou na baterku, intuitívnym a pohodlným ovládaním a najlepšie „vyklápačka“ alebo „vysúvačka“. Vyššia váha a rozmery sú evidentne pri takejto kombinácii nevyhnutným zlom. To sa dá oželieť. Spĺňa však tieto požiadavky po polroku denného používania SE C905?

Vzhľadovo je C905 cyber-shot (v gold verzii) veľmi elegantný a konzervatívny. Nie je výstredný, ale na stole si ho hneď každé oko mobilu-znalého človeka všimne. Veľký display dominuje v spodnej časti uloženým tlačidlám, ktoré pri aktivácii svietia na bielo. Pri aktivovaní foťáku svietia tlačidlá po bokoch telefónu na modro, čo je veľmi efektné.

sony-ericsson-c905-copper-gold-03

Vysúvanie je síce pekné, ale odpor pri vysúvaní je trochu zvláštny. Čakal by som lepší pocit a zvuk, ako suché šuchnutie plastu o plast. Problém je aj v tom, že ak chcete telefón vysunúť dotykom palca v spodnej časti (tam kde sú tlačítka), tak ide ťažko – celkovo mám z vysúvania zlý pocit. A to nehovorím o otváraní foťáku. Krytka drží príliš pevne, musíte palcom zatlačiť, až potom sa pohne – taktiež nejde veľmi plynulo, cítiť odpor materiálu. Klávesnica, ktorá sa ukáže po vysunutí je tým najhorším aspektom celého telefónu. Divné slabo nahmatateľné tlačítka, ktoré sa ani nedajú nazvať tlačítkami, keďže sú iba akýmsi plastom, pokrývajúcim plošák. Človek má z tohto plastu pocit, že dobre neprilieha, reakcie klávesnice (napr. pri hľadaní kontaktu v zozname) taktiež nie sú žiadnou slávou. Dobrú klávesnicu mobilu si predstavujem predsalen na vyššej úrovni, Sony Ericsson sa má ešte čo učiť od Nokií.

Fotoaparát 8.1MPx s autofocusom a xeónovým bleskom je veľmi svetlým aspektom tohoto malého prístroja. Je priam neuveriteľné, že bez problémov natáča v čistej tme relatívne kvalitný obraz (aj keď len v 640×480) a o fotkách ani nehovorím, tie sú priam fantastické. Blesk je neuveriteľne silný, v tme dokáže osvetliť niekoľkometrový okruh. Portréty sú ostré a presné, foťák C905tky zachytí naozaj detaily. Ponúka nespočet nastavení a módov, s ktorými sa môžete pohrať a dielo vyladiť do mobilnej dokonalosti :-).

sony-ericsson-c905-copper-gold-05

Konektivita mi zabezpečuje pripojiť sa k internetu kedykoľvek to potrebujem, 2G/3G siete sa dajú takmer všade, taktiež wifi hotspoty v kaviarňach a rýchly bluetooth prenos. To sú ďalšie výhody mobilu od Sony. Hlavne bluetooth ma veľmi prekvapil, prenos medzi 2 mobilmi je extrémne rýchly, oveľa rýchlejší ako som bol doposiaľ zvyknutý (nižšie rady telefónov). GPS som neskúšal, prístroj však má aj túto využiteľnosť. Dokonca aj pri práci s modernou kontektivitou vydrží baterka dostatočne dlho. Sony Ericsson C905 používam často a batériu nabíjam raz za 3 dni.

Rozhranie a ovládanie telefónu je naozaj intuitívne a jednoduché, až detsky jednoduché. To bude asi tým, že som na klasické mobily príliš navyknutý a prakticky neexistuje vec, ktorá by moderného človeka v tejto oblasti nadchla. To je ale skôr výhoda ako nevýhoda, ja osobne mám zaužívané (a rokmi overené) štandardy rád.

sony-ericsson-c905-copper-gold-17

Ak by som mal hodnotenie brať v percentách, Sony Ericssonu C905 cyber-shot by som dal 75%. Hlavne kvôli spomínanému vysúvaniu a klávesnici. Ak mám tieto 2 veci porovnať so starou Motorolou Razer V3, tak by vyhrala na plnej čiare. Leptaná klávesnica a vynikajúce vyklápanie robili z tohoto lacného telefónu kvalitný a použiteľný kúsok, na ktorom sa mi 2 roky telefonovalo a smskovalo veľmi pohodlne. To isté sa o SE C905 povedať nedá, SMSky radšej píšem pomocou PC suite balíku, foťák otváram často na 2-3 tí pokus a z vysúvania nemám najlepší pocit. Dúfam, že sa SE z týchto neduhov do budúcnosti poučí a bude vyrábať len lepšie a lepšie mobilné produkty.

3 thoughts on “Sony Ericsson C905 cyber-shot po polroku používania

  1. Pingback: HTC HD2 recenzia

  2. Pingback: HTC HD2 vs Apple iPhone

Pridajte komentár