20 dní v zajatí zápalu pľúc

By | 17. januára 2011

Je to tak. Pridal som sa do skupiny ľudí, ktorý okúsili zápal pľúc. Bohužiaľ ma to zastihlo v tom najnevhodnejšom období a tak som silvester 2010 „oslavoval“ z postele v horúčke 38.5 °C. Nebolo by to ono, ak by som sa o tento „zážitok“ nepodelil s vami tu na blogu.

Všetko sa začalo ešte pred vianocami, keď som prechladol, prechladnutie podcenil a nevyležal. Nemám rád hrubé a teplé oblečenie a to bol ďalší impulz, ktorý 28.12. naštartoval v mojom tele vojnu.

Teplota cez 38°C, ktorá sa stále vracala aj po x tabletkách (paralen, novalgin, dokonca injekcie do svalu). Naordinované antibiotiká (Zinnat 500) nezabrali a ani po 7 dňoch teplota neklesala (keď som mal v sebe tabletku tak klesla na cca 4 hodiny), dokonca som sa cítil horšie. Pri kašli mi zvieralo celý hrudník, bolel ma celý chrbát a to nie len z neustáleho ležania.

Na 8my deň nasledovalo špeciálne vyšetrenie u pľúcneho lekára, ktorý ma samozrejme poslal na röntgen hrudníka. Vtipný a dobre naladený doktor mi síce oznámil, že mám zápal pľúc (podľa snímku bola postihnutá polovica z pravého pľúca), doporučil mi však liečbu doma s novými účinnými liekmi (Avelox) a zopár radami (hlavne) nad bohatým pitným režimom. Takže som, našťastie, nemusel ostávať v nemocnici.

Už po prvej tabletke klesla teplota a na tretí deň (celkovo 10ty deň pobytu v posteli) som sa cítil omnoho lepšie. Poctivo som ležal v posteli, pil ako o dušu a snažil sa zo zápalu pľúc dostať. Nie je to ale také jednoduché, každý, čo musel ležať, prípadne tráviť čas na jednom mieste, tak dlho, iste dá za pravdu, že to nie je nič príjemné. Podcenenie prechladnutia sa nevypláca, ak sa s ním skombinujú ďalšie okolnosti, šanca že skončíte podobne ako ja sa stane reálnou.

Podrobnosti o zápale pľúc si môžete prečítať na odbornejších stránkach ako je môj blog. Je tam aj zopár nechutností, ktoré človeku dodajú presvedčenie, že sa má lepšie starať o svoje zdravie. Aj keď tomu celkom neverím (keďže sa už zopár rokov poznám), ale budem sa snažiť o to svoje zdravie starať lepšie ako doteraz. Nič podobné si už naozaj nechcem zopakovať.

Po 20tich dňoch sa cítim lepšie, trochu blbnem z toho, nie som v kontakte s ľudmi a vonkajším svetom. Pozajtra ma čaká kontrola u pľúcneho pána doktora. Dúfam, že bude mať pre mňa lepšie správy ako pri poslednom stretnutí.

Doplnené: po 14tich dňoch od zistenia zápalu pľúc a denného užívania vhodných liekov som bol na kontrole, opäť mi zosnímkovali hrudník. Našťastie zápal ustúpil a pľúca mám už v poriadku. Ešte trochu pokašliavam, ale doktor bol s výsledkom spokojný.

11 thoughts on “20 dní v zajatí zápalu pľúc

  1. Dada Šípošová

    Ahojte. Musím sa podeliť o môj neuveriteĺný zážitok. Pred 10 dňami mi našli po bolestiach brucha cystu. Zaradili ma do predoper.programu že cystu s vaječníkmi vyberú. Večer pri vyšetrení na chirurgii moje CRP bolo 8.7 počas noci a v rámci predoperač.vyšrtrenia vybehlo na 416. Bolo mi tak zle,že som už ani nevnímala. Hospitalizovali ma a nasadili 3 kombináciu antibiotík do žily. Následne rtg potvrdil zápal pĺúc na pravej strane. 7 dní liečba antibiotikami širokospektrálnymi. CRP-416…je ťažká sepsa…tomu fakt nik nerozumel..ale fakt nik…žiadny lekár…a ani ja. už som 6 deň doma…vôbec ešte nevladzem…som slabá..nedivím sa…po takom crp…ale zdá sa mi to každým dňom o málinko lepšie…ale o mälo..viete niekto poradiť? Lebo operácii cysty sa nevyhnem..zatiaĺ som slabá…musím s pozbierať. A príznaky..okrem vysokého crp …bez kašla..dýchavičnosť,nepokoj,strach úzkosť bolesť brucha a bez teploty!!! Takto to niekedy môže byť…zdanlivo…ako chrípka a otrava krvi + zápal pĺúc a kolaps bez príznskov ..len unava a nevládnosť…ach jáj

    Reply
  2. Hrom

    JA som si dal silny zapal pluc teraz v novembri. PO21 dnoch kontrola a vsetko ok, pluca ciste. Ale dobral som antibio a mam pocit ze to nie je ono, hore schodmi vybehnem ale troska dychavicnejsie …este stale ma drhne..nie kasel.Ale drhne ma. mate podobne skusenosti s rehabilitaciou?? Kedy ste zacali akoze sportovat alebo behat vonku??? Dal som si bajk indoor doma a fest ma drhlo…

    Reply
  3. Eva Turzikova

    Ludia ktory mate alebo ste prekonali zapal pluc prajem vam aby sa tato zakerna choroba k vam uz nikdy nevratila momentalne moj priatel dostal tuto hnusnu chorobu a bojujem spolu s nim aby mu cim skor bolo lepsie drzim palce

    Reply
    1. Jarka

      Prekonala som zapal pluc,ale nakolko na snimku som mala zly nalez ,podstupila som bronchoskopiu. No da sa to ,ale radsej nie. Ale zapal pluc som prekonala a nalez zmizol. Vdaka Bohu silny zapal pluc.

      Reply
  4. Counter

    zápal pľúc je veľmi nepríjemné ochorenie ja som prekonal hned oby dva typy zápalu pľúc A aj B s tým B som musel byť aj v nemocnici

    Reply
  5. Pingback: To najhoršie z roku 2010 alebo zhodnotenie minulého roka

    1. Mikuláš Hurnansky

      Vlastimile a podstúpil si operáciu? Lebo mne chcú odstrániť tretinu pľúc tak neviem či áno alebo nie

      Reply

Pridajte komentár