Riasy v jazierku – čo to je, prečo sa tvoria, ako ich eliminovať

By | 6. septembra 2012

Riasy sú eukaryotické vodné organizmy. Tvorí ich veľká skupina rastlín, zahŕňajúca široké spektrum rôzne veľkých organizmov. Môžu byť jednobunkové ale aj mnohobunkové. Riasy nemajú stonku, vyvinula sa u nich len stielka – akási náhrada stonky. Môžu sa pohybovať pomocou bičíkov, bŕv, panôžok alebo len prúdom vody.

Riasy sa veľmi často tvoria v jazierkach, bazénoch či rôznych zásobárňach vody. Ich odstránenie býva často veľmi zložité. Riasam, ktoré sa tvoria v záhradných jazierkach sa veľmi dobre darí na slnku. Zvlášť, keď je voda stojatá.  Výskyt rias podporuje aj prebytok živín ako napr. fosfor a dusík. Tento prebytok môže byť tiež spôsobený splavmi častíc pôdy dažďovou vodou, hnojiva z okolia jazierka, prachom, peľom, zvyškami krmiva pre rybičky, ich exkrementy… Premnoženie rias môže spôsobiť až vyhynutie vodných rastlín a rýb a to tak, že zabraňuje prenikaniu slnečného žiarenia do vody a zabraňuje tiež prísunu životne dôležitého kyslíka. Tým sa aj eliminuje prísun potravy pre ryby.

Riasy možno odstraňovať  rôznymi spôsobmi, nie každý z nich je však účinný. Existujú mechanické spôsoby odstraňovania rias napr. sieťkou alebo škrabkou. Tento spôsob je ale namáhavý a neefektívny, pretože sa nám nikdy nepodarí dokonale vyčistiť jazierko od všetkých rias. Ďalej sa môžu riasy odstraňovať pomocou chemických čistiacich prostriedkov. To znamená ale aj dočasné odstránenie živého obyvateľstva jazierka. Najvhodnejším prostriedkom je teda probiotický prípravok proti riasam v jazierku, v tomto smere odporúčam SCD Pond – http://www.probioticky.sk/eshop/scd-pond-pripravok-proti-riasam-v-jazierku. Tento prípravok odstraňuje riasy a rozkladá bahno. Funguje dlhodobo a prirodzene, takže rybičky ani ostatné vodné rastliny nie sú ohrozené. SCD Pond predstavuje kompletné riešenie údržby záhradného jazierka, čistenia vody, zdravotného stavu rýb, odstraňuje vláknité, hnedé a zelené riasy a rozkladá organické usadeniny. Tento prípravok je zdravotne nezávadný aj pre ľudí, ktorý sa chcú vo svojom biojazierku kúpať.

Pridajte komentár