Odindexovanie webu v Google – alebo pozor na staré verzie WordPress pluginu GD Custom Posts And Taxonomies Tools

By | 22. februára 2013

Dnes som zistil, že jednému z mojich webov dramaticky spadla návštevnosť. Google web kompletne odindexoval! Začal som zisťovať príčinu a bol som naozaj veľmi prekvapený výsledkom pátrania! Za všetko toto mohla stará verzia WordPress pluginu GD Custom Posts And Taxonomies Tools.

Stránka normálne fungovala, zobrazila sa mi rovnako v každom prehliadači. Kontroloval som robots.txt, či sa niečo nepokazilo a nenastavilo disallow, prípadne zákaz indexácie v headeri webu. Všetko bolo ok.

Použil som preto Google Webmaster Tools a zistil som, že stránka v hlavičke vracia HTTP/1.1 500 Internal Server Error. Tak isto online nástroje na kontrolu dostupnosti webu hlásili, že stránka nie je funkčná.

Ďalším postupom bola deaktivácia cache pluginu, výsledok rovnaký.

Nasledovalo deaktivovanie všetkých WP pluginov. Google Webmaster Tools a Featch as Google hlásil Stav načítania – úspech! Jednoduchým postupným aktivovaním a postupným kontrolovaním dostupnosti webu (proste vylučovacou metódou) som zistil vinníka: GD Custom Posts And Taxonomies Tools verzia 3.5.6. Nová verzia podobný problém nezaznamenáva.

Stará verzia pluginu, ktorá spôsobila problém

Stará verzia pluginu, ktorá spôsobila problém

Prečo som si to nevšimol a plugin neaktualizoval? GD Custom Posts And Taxonomies Tools je platený plugin, ktorý priamo v rozhraní WP pluginov neoznamuje novú verziu a preto sa tvári, že je aktuálny.

Ak používate tento plugin, dajte si pozor na jeho aktuálnosť! Pevne dúfam, že Google môj web čoskoro zaindexuje a vráti pôvodné pozície.

aktualizované 25.02.2013 (návrat k pôvodnému stavu):

Návštevnosť aj pozície webu sa vrátili do pôvodného stavu. Problém s pluginom pripravil stránku o zhruba 3000 UIP (denná návštevnosť cca 1500 UIP poklesla počas 3 dní na 500 UIP).

Čo všetko je vhodné spraviť, ak vás postihne podobný problém? Najprv si musíme uvedomiť, že to nie je penalizácia, ale technický problém, ktorý Google povedzme do istej miery akceptuje a považuje ho za relatívne bežný (výpadok hostingu, chyba programátora a pod.).

  • vytvorte si sitemap.xml (vo WordPress je na to fajn plugin Google XML Sitemaps)
  • do Google Webmaster Tools (ak ho nemáte, budete si ho musieť registrovať a overiť vlastníctvo stránky) pridajte vygenerovaný sitemap.xml súbor – Optimalizácia -> Počet súborov Sitemap ->Pridanie / testovanie súboru Sitemap (pri použití spomenutého WP pluginu sem napíšte len sitemap.xml) a kliknite na Odoslať súbor Sitemap.
  • v závislosti od rozličných faktorov na tomto mieste nájdete červeným označený graf, znázorňujúci počet indexovaných stránok zo súboru sitemap.xml
  • ak boli odindexované len určité konkrétne stránky – vo WMT v menu Zdravie -> Fetch as Google
  • tu zadajte konkrétnu stránku a zvoľte Načítať, zobrazí sa dolu v tabuľke
  • ak je stav načítania Úspech, kliknite na tlačítko Odoslať do indexu
  • celému procesu ozdravenia môže pomôcť zdieľanie „postihnutých“ stránok na sociálnych sieťach, prípadne extrémne populárnych stránkach (ako nový článok)

Pridajte komentár