(Ne)bezpečnosť Facebooku alebo klikáme na všetko o106

By | 7. decembra 2010

To, že ľudia sú nepoučiteľní je jasné. Chcete im dobre, radíte im nech všetky tie Facebook aplikácie nepoužívajú. Odpovede, ktoré sa vám dostanú sú väčšinou nevraživé – niečo v zmysle „ja si budem klikať na čo chcem, čo ťa do toho“. Veselo ďalej povoľujú aplikácie, ktoré tapetujú na plochy svojich priateľov srdiečka a podobné užitočné veci. Toto nie je ale veľký problém a dakomu sa to môže páčiť. Málokto si však uvedomuje, aké „postranné úmysly“ môžu tieto nástroje mať.
Pekné doplnky na ploche, smajlíky, citácie a bohviečo všetko – ľuďom sa to páči a keď niekto vidí, že sa to páči jeho priateľovi, tak to používa tiež. Šíria sa ako mor, ľudia klikajú a klikajú. Ako spomína Synopsi, robia to aj IT zdatní jedinci (čo ma teda prekvapuje).

Dnes som dostal správu od kamarátky, ktorá skvelo oddemonštrovala nedbanlivosť užívateľov Facebooku.


Správa bola síce anglicky, v preklade znamenala, že dotyčná má pre mňa prekvapenie.

No kto by neklikol na prekvapenie resp. link, ktorý zaslala pekná slečna.


Ten smeroval na stránku, na ktorej bol len jeden veľký odkaz, ktorý sľuboval stiahnutie fotoalbumu.

Samozrejme to bol spustiteľný exe súbor, ktorý som prehnal antivírom a výsledok bol jasný (nie že by som to vopred nepredpokladal).


Vírus „Spammer:Win32/Fbphotofake.A“, ktorý automaticky odosiela emaily. Podrobnosti o ňom radšej ani nechcem vedieť.

Je jasné, že toto nie je prvý ani posledný príklad toho, že na nástroje šírené cez Facebook si treba dať pozor. A to nielen kvôli svojej vlastnej bezpečnosti, ale aj bezpečnosti vašich priateľov. Veď predsa nechcete, aby si niekto z vášho PC spravil zombie botnetu, alebo centrálu odosielania všetkého, čo na klávesnici píšete (keylogger, ktorý odchytáva všetky vaše heslá a posiela ich emailom útočníkovi, napr. aj prístupy do elektronického bankovníctva).

Ja ľuďom nezazlievam, že veľa takýchto hrozieb nerozoznajú. „Útočníci“ sú čoraz mazanejší. Voči veľa hrozbám sa dá ale ľahko brániť, jednoducho proste na všetko neklikať.

3 thoughts on “(Ne)bezpečnosť Facebooku alebo klikáme na všetko o106

  1. Pingback: Nové podvody na Facebook-u « Midra blog

  2. srigi

    Ja som tie lamy uz nemohol vystat a dal som im vsetkym na FB zbohom – povodnych cca 100 frendov ostalo 7, co sa nespravaju ako prasata. FB som posunul do roviny agregatora eventov a newsiek na zaujimavych FB pages. Na ludi mam Twitter. Zije sa mi naozaj lahsie bez toho lama spamu.

    Reply
  3. Pingback: Tweets that mention (Ne)bezpečnosť Facebooku alebo klikáme na všetko o106 -- Topsy.com

Pridajte komentár