WordPress podpora na Slovensku a v Čechách

By | 8. decembra 2010

Z blogovacieho CMS WordPress sa za posledných pár rokov vyvinul kvalitný a plnohodnotný redakčný systém, na ktorom môže byť postavená kvalitná stránka, portál alebo eshop. To už všetci veľmi dobre vieme. Všetci? No všetci asi nie, ale aspoň my, čo sa vo WordPresse pravidelne hrabeme. Výhoda je to, že je úplne zdarma a na internete nájdete silnú komunitu, ktorá vám rada pomôže riešiť vaše problémy (väčšinou nájdete váš problém niekde vyriešený). Ako je to ale s podporou v našich jazykoch (Slovenčina, Čeština)?

Za homepage slovenského WordPressu by sme mohli pokladať web sk.wordpress.org, ten však okrem stiahnutia poslednej verzie CMSka neponúka takmer nič, čo by nám pomohlo. Omnoho zaujímavejšie je to ale na wp.sk, ktoré sa azda najviac preslávilo prekladmi modulov, tém a samotného CMSka do slovenčiny. Autori a programátori Ján Bočínec, Vladimír Gábor a Peter Nemčok sa snažia udržovať stránku fresh a okrem nej prevádzkujú aj známe fórum na adrese techforum.sk. Osobne som na ňom dostal vždy rýchlo a pohotovo odpoveď aj na pomerne zložité otázky, takže musím len odporučiť. Fórum bolo od začiatku všeobecnejšie zamerané (podpora pre vBulletin fóra, iné publikačné systémy, ďalšie všeobecné témy), ak sa však pozriete na počet tém a príspevkov, je úplne jasné, že vyhráva sekcia podpory pre WordPress. Obecenstvo je rôznorodé, otázky od najbanálnejších až po tie najzložitejšie.

Čo sa českej strany týka, opäť nájdete CMSko stiahnutelné z oficiálneho webu na adrese cs.wordpress.org, no lepšieho servisu sa vám dostane, ak si pozriete českú poradňu pre WordPress. V minulosti som tu riešil niekoľko zaujímavých problémov s cache na extrémne vyťaženom serveri a množstvo ľudí ochotne reagovalo. Podľa počtu tém a reakcií na ne sa dá predpokladať, že to na fóre žije a odpoveď na svoju otázku nájdete buď zodpovedanú, alebo vám niekto poradí. Za zmienku určite stojí aj cwordpress.cz so svojim diskusným fórom. Na webe nájdete všetko od najzákladnejších vecí a postupov, cez históriu, ukážku práce CMSka, samozrejme stiahnutie českej verzie WordPressu a spomínané fórum.

Pár rokov do zadu platilo, že ak ste chceli odpoveď na zložitejší problém, vždy ste museli siahnuť na anglické (alebo iné zahraničné) zdroje. Kto nevedel cudzí jazyk, mal proste smolu. Karta sa však postupne obracia a už teraz môžem povedať, že naše WordPress komunity disponujú silnou podporou a vaše otázky pravdepodobne zodpovedané budú. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa WordPress (ako som už na začiatku spomínal) oplatí používať.

One thought on “WordPress podpora na Slovensku a v Čechách

  1. Pingback: Tweets that mention Wordpress podpora na Slovensku a v Čechách -- Topsy.com

Pridajte komentár