Algoritmus Google Penguin 2.0 v roli ničiteľa – pravdivý príbeh

By | 12. júna 2013

Google Penguin je alogritmus, ktorý odhaľuje čierne praktiky pri optimalizácii webu a weby, ktoré tieto praktiky používajú, posiela vo vyhľadávaní o niekoľko stránok do zadu. Dnes tu mám malý príklad toho, ako to Googlu, resp. jeho Penguinu, nie vždy výjde tak, ako by si pôvodne predstavoval. Alebo si to predstavoval práve takto? Viac v článku…

Istý Chris Davies prevádzkoval spoločnosť s elektrikárskymi službami v meste Cardiff. Zo svojej nevedomosti bol kompletne závislý od Googlu. Jeho malej firme sa vcelku dobre darilo, na to mu stačilo byť na 2. pozícii na spojenie „electrician cardiff“.

Prišiel 22.máj 2013, deň vypustenia Penguinu 2.0 a posun na 6tu stránku vyhľadávaní. Keďže Chris a jeho firma boli naivne kompletne závislí od návštevnosti z Googlu, firmu to položilo. Museli prepustiť 4 elektrikárov. Chris bol riadne naštvaný, keďže nikdy žiadne blackhat praktiky nepoužil (ani nevie, ako fungujú).

Aké stránky nahradili jeho stránku? Ako sám píše, veľa z nich je neprirodzene zaspamovaná odkazmi a niektoré majú dokonca biele odkazy na bielom podklade. Toto Google Penguinu 2.0 veľmi nevyšlo!

Žeby si takto Google chcel spraviť viac zákazníkov služby AdWords? Niektorým takto postihnutým webom totiž nič iné neostane. Ak aj nájdu závadu a odstránia ju, nikto im nezaručí, že sa vrátia tam, kde patria, prípadne sa tam vrátia veľmi neskoro (Penguin update vychádza tak raz za pol roka) a to ich biznis zrujnuje.

Samozrejme, nie je to tak vždy. Penguin 2.0 naozaj odfiltroval kopec bordelu. Sám som naň trošku nasratý, keďže postihol aj jeden môj testovací web, ktorému sa už ale značne darilo (hlavne nie len na základe nejakých black metód).

zdroj príbehu: live komentáre na searchenginewatch.com

4 thoughts on “Algoritmus Google Penguin 2.0 v roli ničiteľa – pravdivý príbeh

  1. Pingback: Podvodné praktiky s odkazmi – nezachádza ten Google už príliš ďaleko?

  2. Pingback: Nové SEO pre google ← Hrkiho blog

Pridajte komentár