Piešťany – kúpele so svetovým významom

By | 1. júna 2013

Keď sa spomenú Piešťany, väčšina z nás si hneď v mysli vybaví kúpele. Každý rok sem cestuje množstvo návštevníkov, prevažne počas hlavnej sezóny od mája do septembra.  Práve vtedy môžete v Piešťanoch stretnúť ľudí z rôznych kútov sveta – kúpele sú veľmi populárne napríklad medzi Arabmi.

piestany

Kúpeľníctvo sa tu začalo rozvíjať už v 16. storočí. Veľký rozmach zaznamenalo až koncom 19. storočia, kedy sa kúpele dostali do rúk rodine Winterovcov. Alexander Winter a jeho synovia odviedli kus dobrej práce, keď položili základný kameň formovania kúpelov do dnešnej podoby.

Rozvoj bol prerušený počas 1. svetovej vojny. Vojaci si tu liečili svoje zranenia, vládcovia tu rokovali o ďalšom priebehu vojny.

Počas druhej svetovej vojny zase nastali ekonomické problémy, v roku 1948 boli dokonca znárodnené. Od roku 1956 sa pýšia štatútom kúpeľného mesta s medzinárodným významom.

Dnes sú Piešťany najznámejšími slovenskými kúpeľmi. Špecializujú sa na liečbu chorôb pohybového aparátu. Využívajú sa najmä jedinečné účinky termálnej vody a liečivého bahna s obsahom síry.

Najlepšie procedúry sú poskytované v piešťanskom Kúpeľnom ostrove. Nájdete tu kúpeľný park, sieť hotelov, liečebných domov a športových ihrísk. Nachádza sa tu aj kúpalisko Eva, ktoré však nie je vo veľmi dobrom stave. Na ostrov sa dostanete cez Kolonádový most, pri ktorom stojí symbol Piešťan – socha barlolámača.

V meste sa nachádza niekoľko desiatok ubytovacích zariadení. Ubytovanie na Kúpeľnom ostrove zabezpečujú hotely siete Danubius Hotels Group, sú drahšie oproti ostatným hotelom v Piešťanoch. Medzi kvalitné hotely patria napríklad Hotel Máj, alebo Hotel Rybársky Dvor. Výhodné ubytovanie v Piešťanoch si môžete vybrať cez server piestanskehotely.sk.

Pridajte komentár