Zdieľanie súborov cez internet zdarma – šikovný nástroj Dropbox

By | 17. septembra 2008

Dnes som objavil výborný nástroj pre zdieľanie súborov cez internet zdarma. Je ním Dropbox, ktorý je jednu z najpoužívanejších služieb na zálohovanie, synchronizovanie a celkovo zdieľanie dát – videí, dokumentov, fotiek a obrázkov. V článku si o ňom povieme niečo viac…

Nie je to celkom zdieľanie, pretože využívate iba priestor, ktorý vám táto služba poskytne (2GB s možnosťou rozšírenia na 50GB za poplatok). Celý systém funguje tak, že si stiahnete a nainštalujete aplikáciu do svojho počítača (podporovaná je Windows, Mac a po novom aj Linux platforma). Pri prvom spustení si vytvoríte svoj účet. Tým sa prihlasujete všade, kde chcete mať svoje súbory k dispozícii. Systém vytvorí na vašom disku adresár, kde neustále synchronizuje zmeny. To znamená, že ak nahráte do tohoto adresára (samozrejme aj podadresárov v ňom) dáta, Dropbox ich aktualizuje (uploadne – pošle) na svoje online úložisko a okamžite prebehne aj aktualizácia na všetkých Dropboxoch prihlásených pod vašim loginom. Ak chcete dakomu, kto už účet na Dropboxe vytvorený má, poskytnúť (sharovať – zdieľať) vaše dáta, jednoducho označíte vo web rozhraní adresár, nakliknete „Share this“ a zadáte účet (resp. login, v tomto prípade mail) užívateľa, ktorému dáta chcete poskytnúť. Následne budú dáta pri každej zmene synchronizované aj smerom k nemu.

Mne sa táto služba ihneď zapáčila avšak má aj isté bezpečnostné chyby (o nich na konci článku), kvôli ktorým sem citlivé dáta pravdepodobne nebudem. Teraz sa však nemusím otravovať s prenášaním dát pomocou USB kľúčov, či manuálneho uploadu na ftp serveri. Systém je pohotový a aktualizuje všetko bleskovo. Nevýhodou sa mi zdal zdĺhavejší upload väčších súborov (20MB zip archív). To sa mi však javí ako počiatočný nedostatok beta verzie, ktorý bude dúfajme časom eliminovaný. Nastavení programu samotného veľa nenájdete, jediné čo sa dá meniť, je synchronizačný adresár na vašom disku, možnosť nastavenia proxy servera a obmedzenie rýchlosti upload/downloadu.

Z hľadiska bezpečnosti (ako som spomína o odstavec hore) je to o niečo horšie (zaujímavú úvahu môžete nájsť na blog.synopsi.com). Použité technológie a rýchle vypustenie prvotnej verzie programu dovoľujú zneužitie pomocou útokov XSS a CSRF. Pomocou nich je možné dostať sa k zdieľaným dátam užívateľov, ktorý vám dané dáta vôbec na zdielanie neponúkli. Okrem toho nie je pri obdobnom druhu služieb vylúčené, že vaše dáta prezrú administrátori a to sa každému páčiť nemusí.

Dnešný svet sa stáva čoraz viac paranoidnejším a všetci rozmýšľajú len nad tým, ako sa kto dostane k ich dátam (čo robí monopol google so všetkými nazbieranými dátami?). Tento strach je do istej miery opadstatnený, no prehánať by sme to nemali. Dropbox je určite pokroková Web 2.0 služba, ktorá osloví veľa ľudí a časom sa objaví určite aj nejaká obdobná konkurencia, ktorá možno doženie tento druh zdieľania k väčšej bezpečnosti. Pre ľudí, ktorí chcú ukázať nejaké tie dáta svetu je Dropbox výborným a rýchlym riešením. Ľuďia, ktorí potrebujú maximálnu bezpečnosť, zase siahnu po komerčnom riešení šifrovania (napríklad Steganos Online Safe).

Tu sa jednoducho sa registrujte, za vyskúšanie nič nedáte.

Pridajte komentár