Teplo – zn. Lacno

By | 28. marca 2013

Šetrenie nákladov za energie ako teplo, elektrina a plyn je obtiažne. Aktuálnu spotrebu nepoznáme a preto nás neraz nemilo prekvapí konečná faktúra. Na trh sa síce chystajú nové merače, vďaka ktorým budeme lepšie informovaný o aktuálnej spotrebe, to je ale hudba budúcnosti.

Než sa tento pokrok dostane aj do Vašej domácnosti musíte nájsť iný spôsob ako ušetriť.

Elektrická energia sa dá šetriť výmenou žiaroviek za úspornejšie modely LED žiaroviek. Ak elektrinou aj vykurujete je šetrenie zložitejšie.

Prvou voľbou ako ušetriť pri faktúrach za teplo je samozrejme zateplenie domu. Najmä staršie budovy majú netesniace okná a cez samotné steny taktiež uteká značná časť tepla. V tomto prípade však treba rátať s tým, že samotné zateplenie spotrebu nezníži, ale pre udržanie doterajšieho komfortu budete sami kúreniu uberať.

Udržanie zdravej klímy v dome či byte po zateplení je trochu zložitejšie ako pri nezateplených budovách. Pre naše zdravie a psychickú pohodu je nevyhnutný čerstvý vzduch. Ten sa do nezateplených domácností dostáva takmer všetkými kútmi, keďže fučí cez okná, dvere ale aj cez samotné netesnosti v murive. Ak však bývate v zateplenej budove musíte pravidelnú výmenu vzduchu realizovať sami a teda na túto podstatnú maličkosť neustále myslieť. Len tak sa vo Vašej domácnosti nevyskytnú žiadne zdravie ohrozujúce plesne a pod.

Ak máte rodinný dom pravdepodobne už pri jeho stavbe či rekonštrukcií ste sa zaoberali otázkou efektívneho kúrenia. Najnovším riešením na trhu sú tepelné čerpadlá vzduch voda, ktoré aj pri nízkych teplotách udržia Váš domov v teple a milo Vás prekvapí aj spotreba energií, ktoré je oveľa menšia ako u bežných vykurovacích kotlov.

Ak hľadáte nielen zdroj tepla ale aj pastvu pre oči, Vašu obývaciu izbu jednoznačne ozvláštni prefabrikované krby. Ten sa dá jednoducho namontovať aj do bytu, keďže nepotrebuje komín a elegantne doplní a zútulní aj Váš domov.

Pridajte komentár