Firefox 3 je rozhodne príjemná zmena k lepšiemu

By | 23. júla 2008

Firefox 3 je na svete už nejaký ten čas, jeho výhody si však všímam až postupne, časom. Napríklad, dnes ma milo prekvapil vstavaný downloader, na ktorý som predtým roky nadával. Prerušilo sa mi sťahovanie z megauploadu (na ktorom ani nemám premium accout) asi na 3 minúty. Aj po tomto čase dokázal bez problémov pokračovať v sťahovaní a dokončil začaté. Ďalším plusom, ktorý je tak ospeovaný na každom kroku, je kolonka na zadávanie adresy, ktorá ma v sebe „realtime vyhľadávanie“, takže čokoľvek začnete písať, vyhľadáva v histórii a ponúka možnosť návštevy. Veľmi praktické a pohodlné avšak v spojení s pluginom SpeedDial relatívne pomalé (pre mňa, človeka, čo mu vadí čakať 1-2sekundy). Ajaxové aplikácie majú z verzie 3 ževraj radosť, čo sa týka podpory štandardov, je na tom FF výborne, v tejto oblasti je z môjho hľadiska bezkonkurenčný.

Osobne som si zmenu v rýchlosti aplikácie samotnej veľmi nevšimol, možno je to tým, že verziu 3 používam už od prvého alfa testu (čo bola teda riadne nepraktické, keďže nešla drvivá väčšina pluginov). Stabilitka nám občas pokrivkáva, RAMky „žerie“ stále dosť a oproti Opere a IE sa mi zdá o hodne ťažkopádnejší (aj keď je pravda, že v Opere nezvyknem mať otvorených 20 tabov). Celkovo však FF používam zo zvyku. Začalo to asi zo zapálenosti a prejavov sympatie k open source v roku 2005 prvými verziami. IE 7 je stále nedotiahnutý a nemienim ho používať dokiaľ nebude riadne „odbugovaný“. Nechápem ako môže dakto z webdesignérov presadzovať jeho používanie (napr. Hulán, za tým ale asi niečo bude :-) že ano). Na Operu si nejak nemôžem zvyknúť, aj keď aj tá si našla u mna uplatnenie (nastavovanie accesspointov, bezpredmetné, ale zvykol som si ju pri danej situácii používať).

Celkovo však rozvoj Firefoxu považujem za spomalený, už to nie je to, čo bolo na začiatku, resp. neskôr pri prechodoch z verize 1.x.x na 2. Zdá sa mi, že komunita Mozilly nejak pospala. Ale aj tak som naďalej ich sympatizantom. Len nech sa zas troška rozhýbu ;-) .

Pridajte komentár