V Tieni Mafie II: Čas Dravcov – TIP na knihu

By | 27. januára 2011

Keď som takmer pred rokom začal čítať prvé stránky knižky  V Tieni Mafie, netušil som, aké stavy ma budú pri jej čítaní čakať. Teraz tu máme dvojku a stavy sa opakujú. Spontánne užgŕňanie sa, pootvorené ústa, zatínanie zubov, zhnusený výraz… no je toho dosť, čo sa na mojej tvári vystriedalo pri čítaní jednotky aj dvojky. A má to svoje opodstatnenie. Síce to opodstatnenie malo teraz len 260 strán, o to však boli hnusnejšie, zákernejšie, príšernejšie, zvrátenejšie, ale aj precítenejšie a premyslenejšie.
V Tieni Mafie II: Čas Dravcov sa síce začína tam, kde sa jednotka končila, no v nasledujúcich stránkach spoznávame podstatné a dôležité detaily, ktoré by pri dokreslení vyvýjajúceho sa deja chýbali. Vraciame sa do doby, keď ešte žil Štarch, či dokonca Vojtech Drachar. Dozvedáme sa podrobnosti o Mirke (sestre vojtechovej lásky Denisy, ktorá zomrela v nemocnici). Dej sa často točí okolo dvoch krásnych štetiek a do línie zapadá aj Michalova matka.

Samozrejme, hlavnou postavou ostáva Michal Harvan, ktorý je prakticky psychopat a negatívna postava, no napriek tomu s ním akosi počas čítania od začiatku až do konca ticho sympatizujete (takýchto paradoxov je v knihe x). Ako už autor vopred avizoval, stretávame sa tu aj s extrémne narušenou a sadistickou postavou Samuela Hajera (alias Zubáčom), ktorý vychádza z reálnej postavy psychopatického masového vraha Ladislava Hojera. Ten má na svedomí množstvo sadistických vrážd v 70tych a 80tych rokoch minulého storočia. V diele zohráva úlohu nájomného vraha, čističa.

Kniha opäť opisuje totálnu skorumpovanosť policajných, súdnych a všebecne úradných zložiek, ktorá je založená na spolupráci vysokých politických sfér. Čo ma ešte viac prekvapilo, bola postava „Bábkara“, ktorého si určite každý z čitateľov jasne spojí s istým „populárnym“ slovenským politikom. Ale keďže autor nástojčivo vyhlasuje, že „všetky postavy vystupujúce v tomto románe sú vymyslené a akákoľvek podobnosť je náhodná“, tak tieto spojitosti necháme len na vlastnej fantázii.

Je trošku škoda, že už popis knihy dosť presne charakterizuje, o čo pôjde a ako sa to skončí. Takže čitateľa záver možno až tak neprekvapí (ale niektoré jeho aspekty určite). Najvyššie politické hry, v ktorých sa točia veľké sumy, gangy surových, bezcitných, drogami a steroidmi vygumovaných pešiakov, poslúchajúcich svojho (často dočasného) pána na slovo, rešpekt v kontraste s výsmechom a totálnou slabosťou tých, čo z (takmer) absolútneho trónu padnú na najnižšie dno. Je toho naozaj veľa, čo vám 260 strán knihy V Tieni Mafie II: Čas Dravcov ponúkne.

Opäť varujem slabšie povahy – neodporúčam, nie je to kniha pre vás, zabudnite na ňu. Síce by ste ju ľahko prečítali za deň – dva, ale viackrát by ste sa pri tom dovracali, prípadne by vám nebezpečne klesal a stúpal tlak. Čas Dravcov je určite kniha pre tých, čo čítali jej predchodcu. Je to kniha pre tých, ktorí vyžadujú ľahko čitateľný text, ktorý je pritom silne emotívny, obsažný, zaujímavý a nabáda na čítanie ďalších a ďalší odstavcov.

Ak by som mal porovnávať prvý a druhý diel, zvíťazila by jednotka, no spolu s dvojkou vytvárajú dielo, ktoré zanechá v každom z čitateľov zaujímavý literárny celok, aký v slovenskej (a určite aj svetovej) literatúre len ťažko hľadá obdoby. Veď o tom svedčí aj vysoká obľúbenosť a predajnosť za minulý rok.

Za zaslanie autorského výtlačku tejto knihy sa chcem poďakovať, Jozefovi Karikovi  (autorovi). Vytvoril skvelé literárne dielo na tému, ktorá mi je literárne aj filmovo blízka. Prajem mu veľa predaných kúskov a odhodlanie k písaniu ďalších skvelých kníh. Videá a zaujímavosti k téme nájdete na jeho blogu – karika.sk. Veľmi rád by som ho prostredníctvom blogu, v krátkom rozhovore, trochu vyspovedal. Dúfam, že bude súhlasiť ;-).

One thought on “V Tieni Mafie II: Čas Dravcov – TIP na knihu

  1. Pingback: Jozef Karika - rozhovor s autorom kníh V Tieni Mafie

Pridajte komentár