Počasie na zajtra? Nech už je konečne pekne!

By | 3. júna 2010

badMájovo-júnové počasie nám dalo pekne zabrať. Každodenné dažde spôsobili na väčšine územia slovenska také problémy so záplavami, aké sme už dávno nevideli (resp. asi ani nikdy nevideli). Všetci čakajú, že zajtra už bude krajšie počasie, že prestane pršať, nikto nechce aby mu do domu, či firmy natiekla voda, zničila úrodu v záhrade, či na poli. V tomto sme ale bohužiaľ bezmocní, neexistuje spôsob, akým by sme búrky odvrátili, počasie si s nami môže robiť naozaj čo len chce. Keď vidím, ako sa z malej riečky stane zúrivá rozbúrená masa vody valiaca sa cez všetko, nabehne mi husia koža, hlavne ak vezmeme do úvahy predchádzajúcu vetu.

Na niektorých miestach nie je ani armáda, ani hasiči ani nikto, kto by ľuďom pomohol. Pomáhajú si sami, odčerpávajú vodu z pivníc, nosia kamene, či vrecia s pieskom, kooperácia našťastie funguje a pomáha každý kto môže. V ťažkej situácii je to na nezaplatenie. Zodpovedným ľuďom krízových štábov sa však tiež netreba čudovať, určite nikto nečakal, že z dňa na deň zmenia vodné toky svoje hladiny o niekoľko desiatok, či dokonca stoviek centimetrov. Toto všetko je niečo, čo ovplyvňuje nás všetkých, žijeme totiž v krajine, ktorá je bohatá na podzemné vody, ale aj rieky a jazerá, netrpím na suchá (ako v iných končinách sveta) ale na povodne (v niektorých oblastiach dokonca pravidelné – každoročné). Je to proste fakt, američania si zvykli na tornáda, my si asi budeme musieť na záplavy.

Vráble ako ich nepoznáme


Na východe slovenska je situácia horšia, ja sa však v poslednej dobe zdržujem najčastejšie vo Vrábloch, preto fotky z tejto oblasti.

2 thoughts on “Počasie na zajtra? Nech už je konečne pekne!

  1. Beno

    dobry clanok az na ten koniec…tornado sa usmernit nedaa, voda vsak ano… ;)

    Reply
  2. frederick123

    tak sa ti to vyplnilo, konecne :D , uz bolo na case, este den dva a bolo by tych povodni viac

    +posledna fotka je perfektna

    Reply

Pridajte komentár