Katalóg slovenských a českých sociálnych sietí – fajn nápad

By | 11. októbra 2010

Katalógov na slovenskom internete nájdete naozaj požehnane. Niektoré to s nami ťahajú už vyše 10 rokov (Zoznam.sk), niektoré sú mladšie, ale perspektívne a populárne (Surf.sk). Tých slabších je asi najviac, nájdete ich na rozličných subdoménach a ich efektivita je celkovo nulová. Registráciou do množstva kvalitných katalógov môžete svojej stránke zabezpečiť trochu „odkazovej štavy“ a nejakú tú základnú návštevnosť.

Ale čo ak nemáte web, ale máte máte svoju vlastnú sociálnu skupinu a chcete zabezpečiť jej spopularizovanie?
Na to existuje samozrejme viac možností, hlavne inzercia, prípadne propagácia pomocou iných skupín, diskusné fóra atď. Ale čo katalóg sociálnych sietí? Vcelku originálna myšlienka, ktorú sa snaží realizovať nový začínajúci projekt na slovenskom (a českom) internete, ktorí sídli na adrese www.lajkit.net.

Ako píšu autori webu – „Sme vyhľadávač skupín a stránok zo sociálnych sietí Facebook, Pokec a iných. Názov webu sme odvodili od anglického slovného spojenia „like it“ a foneticky upravili na „lajk it“. 3.10.2010 sme spustili náš vyhľadávací web všetkých sociálnych skupín v slovenskom a českom jazyku.“

Do katalógu môžete zaradiť svoju skupinu alebo stránku z Facebooku, prípadne klub z Pokecu. Všetky požiadavky sú triedené a zaraďované administrátormi manuálne. Obsah je prehľadne zaradený do kategórií, pri zobrazení danej sociálnej skupiny vidno v akej kategórii sa nachádza, koľkokrát bola zobrazená, jazyk, odkaz (cez tlačítko „Lajk“) na jej adresu a zopár ďalších (náhodne vybraných skupín). Kategórie skupín môžete nájsť aj na Facebooku samotnom, avšak jazykovo neoddelené a slabšie rozčlenené.

Všetko doteraz spomenuté je super, nápad sa mi zdá originálny a prínosný, aj keď zo začiatku bude efekt pre registrované sociálne skupiny minimálny, keďže web má zatiaľ určite malú návštevnosť. Pre niekoho však môže byť zopár „fanúšikov“, ktorí sa pripoja do jeho skupiny prostredníctvom katalógu, nesmierne prínosné. Slabšie technické prevedenie webu (kód, grafika) je značné, určite by to chcelo lepšieho kódera a grafika. Webu chýba moderný nádych, možno aj nejaké použiteľné WEB 2.0 prvky, ktoré sú už dnes považované za samozrejmosť. Z vlastnej skúsenosti však môžem potvrdiť, že aj graficky slabšie vyhotovený web môže cieľové skupiny osloviť.

Pevne dúfam, že LajkIt.net po čase siahne po technicky dokonalejšom riešení inak zaujímavej myšlienky, ktorá po istom vylepšení môže zaznamenať úspech (veď klasické katalógy sú populárne stále, či sa to niekomu páči, alebo nie).

5 thoughts on “Katalóg slovenských a českých sociálnych sietí – fajn nápad

  1. Andrej Mikula

    Super nápad. Práve som pridal svoju Facebook Page. Som zvedavý :)

    Reply

Pridajte komentár