iPad 2 – fantastické (ne)pracovné zariadenie

By | 18. júla 2011

Na iPad 2 som si robil zálusk už od zhliadnutia jeho predstavenia Stevom Jobsom. Kúpiť si ho v našich (a asi nie len v našich) končinách bolo umenie. Nakoniec sa podarilo a už ho zopár týždňov používam. Ak vás zaujíma môj názor, pripravil som svojskú iPad 2 recenziu. Za pózovanie na fotke v štýle „iPad 2 – veľký telefón“ ďakujem kamarátke Dorotke.

iPad 2 nie je zariadenie určené (primárne) na prácu. Je skvelé na hry, to sme všetci vedeli už vopred. Na hry si ho ale väčšina z nás predsa nekupuje.

Na čo JE iPad 2 dobrý?

Čítanie, RSS, eBooks – záchodové aktivity

iPad 2 - čítanie cez RSS

Veľmi dobre sa s ním číta na WC. A to úplne bez srandy. Osobne som na WC prečítal niekoľko kníh a nespočetné množstvo článkov cez RSS na iPhone. iPhone je však na čítanie trochu malý a nie úplne praktický. iPad má ideálnu veľkosť, aj keď je trochu ťažší, ako som predpokladal (k tomu sa vrátim neskôr). iPad 2 je ideálny ako RSS čítačka – ak sa denne obohacujete čítaním internetového kontentu pomocou tejto technológie, budete milo prekvapený. Ja používam aplikáciu Reeder (na iPade aj iPhone) a nenašiel som jedinú chybu. Veľmi príjemné je aj čítanie elektronických kníh a PDF. Tomuto trendu zatiaľ veľmi neholdujem a taktiež verím, že je v tom lepší Kindle, napriek tomu to nezavrhujem a myšlienke sa prikláňam (ako alternatívne trávenie času na terase).

Email

iPad 2 a emaily

Ďalšia fajn vec je email, no napriek všetkým vychvaľovaniam, by som iPad za ideálne mailovacie zariadenie neoznačil. Ja mail používam hlavne v spolupráci so spomínaným Reederom, ak najdem niečo zaujímavé jednak to posielam sebe na email, resp. cez Read It Later, alebo ako inšpiráciu pre mojich copywriterov pri budovaní obsahu na mojich weboch. Ak ste niekde mimo desktopu / laptopu, pri emailovej komunikácie ale iPad poslúži určite lepšie ako iPhone. Na jeho klávesnici sa síce píše rýchlo, ale ľahko spravíte veľa chýb, preklepov a nepomôže vám ani autocorrect – ten som po týždni musel v nervoch vypnúť (pri tejto príležitosti odporúčim funny web damnyouautocorrect.com). Písať dlhé maily na iPade je proste otravné. Krátke odpovede (kľudne s prílohou) nie sú problém, email klient je veľmi príjemný a dobre ovládateľný.

Surfovanie na internete pre bežných ľudí

iPad 2 a surfovanie na internete

Jobs označil iPad ako najlepšie zariadenie na surfovanie internetom. Na toto sa dá pozerať z viacerých uhlov pohľadu. Ten môj uhol (je to síce užší uhol, možno 5° :)) je uhol webdizajnéra, SEO odborníka, webdevelopera a preto mi proste chýba Firefox a jeho features (pluginy). Ak si sadnem za desktop alebo notebook, môj uhol surfovania je pohodlnejší, pretože mám väčší rozhľad o tom, na akom webe som. Možno je to len profesionálna deformácia, ale bezcielne surfovanie už proste nevyhľadávam. Buď skúmam dané odvetvie trhu, konkurenčné vyhotovenie webov, alebo sa prehrabávam v nejakom eshope. Posledné menované je pre iPad fajn, ale predsa kvoli tomu som si ho nekupoval. Keď som však dal skleneno-hliníkovú tabuľku mojej (technicko-antitalentovanej) matke, mala z nej radosť.

Fotogaléria

iPad 2 a fotogaléria

Ak máte zopár fotiek (ktoré ste napr. nafotili dosť nekvalitným, zabudovaným foťákom) a na fotkách vám nezáleží, tento odstavec kľudne vypustite. Apple má síce obrovské medzery (aspoň z môjho pohľadu) čo sa organizácie albumov fotografií týka, no prezerať fotky na iPade je úplne iný pocit, ako na počítači. Ak fotky konečne narvete do správnych albumov a spravíte si z bordelu poriadok, budete v úžase. Toto si proste treba ohmatať, inak nepochopíte, o čom hovorím. iOS 5 nám hádam vyčarí úsmev na tvári a pomôže pri lepšom album management-e. Trocha lacného (napriek tomu šťavnatého) humoru vo vašom okolí vytvorí aj dodaná app Photo Booth (alias sebaznetvorovanie na druhú).

Hry

iPad 2 a hry

Napriek tomu, že nie som z tých, čo trávia dlhé hodiny hraním na i-zariadeniach rôzne hry (podobné hlavne browserovským flash hrám), Apple vytvorila neskutočne veľkú hráčsku komunitu (Game Center) a developeri pripravili státisíce hier. Vyberať si naozaj je z čoho, zahráte sa ako praví králi. Len si treba osvojiť nemyšacie zariadenie – prsty na obrazovke.

Sociálne siete (Twitter, YouTube) a mapy

iPad 2 a dokonalý Twitter

To najlepšie na koniec. Neexistuje lepší spôsob ovládnuť Twitter ako s iPadom v ruke. Tu niet čo komentovať, na desktope neexistuje kvalitná a plnohodnotná aplikácia pre Twitter. Bohužiaľ, app na kvalitné ovládanie Facebooku (od Apple) zatiaľ nie je (aspoň o nej neviem) a iPhoňácka app má čo robiť, aby ako tak fungovala na iPhone. Ja však Twitter zbožňujem a verím v jeho rýchle rozšírenie aj medzi BFU internetovú komunitu v našich končinách (geekov na Twitteri nájdete plno). Ak za sociálnu sieť radíme aj YouTube (ja sa k tomu prikláňam), tak vedzte, že YouTube videá si na iPade vychutnáte naplno – či už cez „pribalenú“ app alebo priamo cez web. Tu by som dal status – YouTube on desktop/laptov vs iPad 1:1. Mapy na iPade sú niečo ako fotogaléria, ktorú som spomínal hore. Pre mapu je prirodzenejší prst ako kurzor myši a preto je na iPade používanie Google Maps o krok pred počítačmi.

Posedenie na kafé, prezentácia (napr. klientom)

Dizajn Apple produktov je skvelý, to vám povie (okrem Hulána) každý. Ak na pracovnom stretnutí / posedení / prezentácii potrebujete ukázať fotky, browsovať web (zvláda akékoľvek ajaxovo náročné weby – okrem flashu), štatistiky z analytics, excelovské grafy, PDFka alebo pripojiť mašinku k projektoru a spustiť prezentáciu – iPad bude ideálny. Spojenie spomínaného dizajnu a praktickej funkčnosti bude v tomto prípade skvelé. Toto je jeden z dôvodov, prečo som si iPad 2 kúpil ja.

Aplikácie šité na mieru + môj vlastný výber a odporučenie

Na iPad vychádza množstvo periodík, ktoré takto riešia elektronickú verziu svojej existujúcej printovej. Tomuto (pomaly nastupujúcemu) trendu zatiaľ neholdujem, ale nápad je to pekný (video v novinách a pod.). Okrem toho je veľa kvalitných apps takmer pre každé odvetvie, takže treba len hľadať. Mimochodom s tým sa spája aj negatívum – doteraz som minul viac desiatok EUR na mizerné apps, ktoré som považoval za vhodné no vykľuli sa z nich nepodarky. Je to ťažko odlíšiteľné a občas chvíľu trvá, kým nájdete tú pravú, plne funčnú a spoľahlivú.

Čo používam ja?

  • pTerm – emulátor terminálu, vhodný na vzdialené manažovanie svojho servera cez SSH
  • Dropbox – internetové cloud úložisko, ktoré podporujú aj iné app (napr. DocsToGo)
  • DocsToGo – osobne ho požívam hlavne na prezeranie a drobné úpravy Office dokumentov
  • iBooks – knihy
  • Weather+ – počasie
  • Skyfire – alternatívne browsovanie – Safari pri Google Keyword toole zvykne padať, Skyfire funguje
  • Go Daddy – registrácie domén, čiastočné manažovanie Go Daddy účtu
  • Read It Later – čo nečítam hneď, hádžem sem (funguje v spojitosti s Reederom / aj cez Google Reader)
  • Magio TV – TV program
  • Calculator – kalkulačka
  • MyPad – FB app, síce plná chýb, napriek tomu lepšie ako nič a alternatíva k m.facebook.com
  • Maxis F1 for iPad – najkrajšia free app čo som kedy videl a povinnosť pre všetkých F1 fanúšikov
  • Trillian – je to len iPhone app, ale používam ho aj tak, keďže na ňom fungujem aj na počítači – čakám na iPad verziu
  • PS Express – jednoduchá úprava fotiek, slušné na free app
  • Kalendár – ten som síce hore nespomínal, ale je veľmi fajn a dá sa s ním riešiť aj denný pracovný režim
  • Reeder – to najlepšie na koniec, skvelá čítačka RSS (pre Google Reader)
  • Twitter – natívna iPad Twitter app je vrchol dokonalosti, presne toto požadujem na počítači!

Ak by ste mi vedeli odporučiť, hľadám kvalitnú app pre Google Analytics, tú čo mám nepodporuje zobrazenie keywords pri landing pages (kľúčové slová, na cez ktoré vám prišli ľudia na určité landing pages). Taktiež by sa zišla nejaká šikovná app pre sledovanie SEO a ideálne by bolo, ak by Google vydal iPad verziu svojho Adwords Keyword toolu (utópia, ja viem). Okrem toho čakám na (konečne kvalitnú) spomínanú Facebook app.

Na čo NIE je iPad 2 dobrý?

Písanie

Určite na písanie dlhších textov. Je to trápenie. Proste a jasne – na klávesnici notebooku (alebo full klávesnici) napíšem čokoľvek rýchlejšie, pohodlnejšie, jednoduchšie a s menším množstvom chýb.

iPad 2 je (ne)pracovné zariadenie

Neviem si predstaviť človeka z webdizajnérskej (alebo aj marketingovej) brandže, ktorému by iPad stačil na akúkoľvek dennú bežnú prácu – že by mu nebolo treba notebook, či desktop. Toto ani nebolo cieľom Apple. Možno vy poznáte nejaké odvetvie, ktoré by sa dalo iPadom ošéfovať.

Hlavné výhody

  • Rýchlosť – všetko doslova lieta.
  • Jednoduchá použiteľnosť – zariadenie ovládne aj technický antitalent.
  • Krásny display – radosť prezerať fotky / video.
  • Ideálne pre mapy.
  • Ideálne pre fotoalbumy.
  • Ideálne pre Twitter a YouTube.
  • Ideálne surfovanie pre nenáročných.
  • Ideálne pre hry (tieto browser flash-like hry sa evolučne vyvíjajú smerom k PC/konzole hrám).
  • S iPadom proste musíte začať viac čítať – internetové zdroje cez RSS.
  • Zaujímavé možnosti využitia do budúcnosti (iOS5 – dokonalejšie notifications a hlavne všadeprítomný cloud).
  • Použiteľný kalendár (na iPhone je príliš malý na kvalitné použitie a denné plánovanie).
  • Na iPade fungujú aj iPhone apps, síce s hendikepom zmenšenia / škaredého zväčšenia, ale predsa.
  • Veľmi vhodné rozmery – nie veľké, nie malé.

Hlavné nedostatky

  • Je to silne subjektívne, ale podľa mňa je iPad 2 ťažký (a to je ľahší ako prvá generácia) a trochu nešikovne sa drží v ruke (pomohlo by pogumovanie niektorých častí – hliník je síce krásny, ale šmýka sa z ruky – to ale rieši niektorý z coverov).
  • Smart Cover síce vyzerá skvele, ale po zhliadnutí Johnovho videa (niekde ku koncu) som zistil, že ničí bočnú časť, o ktorú je prichytený (ďakujem za upozornenie @janpavlik1).
  • Autocorrect je peklo, nezvykol som si naň ani za týždeň (možno eng verzia je fajn, neviem).
  • Pri intenzívnej „práci“ cez Wifi sa rýchlo míňa batéria.
  • Chýba full browser (ale v iOS5 sa dočkáme lepšieho Safari) – webdeveloperovi chýbajú pluginy.
  • Blbý fotoalbum manažment (iOS5 by sa to malo zmeniť).
  • Problém nájsť vhodnú app – často utratíte kopec EUR zakiaľ nájdete tú pravú (ale to je problém aj na ostatných Apple zariadeniach).
  • Veľmi slabý fotoaparát.
  • iTunes na PC je paródia na funkčný software.
  • Synchronizácie medzi viacerými i-zariadeniami sú pre Apple nováčika nočnou morou (iOS5 sa v tomto tvári ako záchranca), toto je opät všeobecný problém Apple.
  • Cena 470 EUR za „najslabšiu“ verziu – 16GB Wifi je fakt dosť. U mňa síce nerozhodovala (a našťastie mi stačila 16GB Wifi verzia), napriek tomu je to veľa.

iPad 2 – všetko ostatné

Steve Jobs odhalil iPad 2

reklama

paródia na reklamu

Ďalšie recenzie

Veľký test Apple iPad 2: Fenomén číslo dva

6 thoughts on “iPad 2 – fantastické (ne)pracovné zariadenie

  1. Janka

    Ahoj ja mam tiež iPad 2 :)) A chcela by som sa spytat ako ma odfotit svoju obrazovku ja som to niako urobila ale uz nepametam ako tak ked budes vediet tak mi prosíím odpííš,,:) Dakujem,,:)
     

    Reply
  2. admin Post author

    tom: velmi dobra otazka – kupil by som si asi 64GB verziu :) niektore veci, ktore som spisal do nevyhod maju svoje riesenie (vodny cover, novsi software). Od iPadu som ale viac necakal, cakal som presne to, na co ho teraz pouzivam.

    Reply
  3. tom

    ak by si sa po skusenostiach ktore mas mal opat rozhodnut ci kupit ipad, kupil by si?

    Reply
  4. admin Post author

    rony: no dobre externa klavesnica, ale potom to uz nie je tablet, ale cesta k netbooku. Nosit so sebou externu klavesnicu (alebo ten velky cover so zabudovanou – tam mierne pochybujem o jej kvalitach) je neprakticke… Ja som pisal ze u mna cena rozhodujuca nebol, ale 470 EUR je pre bezneho smrtelnika dost, ale nehovorim ze to zariadenie za to nestoji.

    Reply
  5. mirkbelly

    Ja používam Facebook aplikáciu Friend Caster. Vyskúšaj, podporuje aj chat, ktorý je naozaj stabilný a pekný.

    Reply
  6. rony

    Dost dobre napisane :)

    S tym pisanim DOST pomoze externa klavesnica. Pre cloveka, ktory IBA pise a chce si to ulahcit, je to vyborne riesenie, pise sa identicky ako na pocitaci.

    Cena? To uz je naozaj relativne. Zatial, okrem nepodarenych cinskych tabletov, nie su vyznamne lacnejsie tablety. Takze je to na zaujemcovi.

    Zaujimave vyuzitie, pracovne, moze byt:

    1. podklady pre rozne schodze, to, co sekretarky rozdavaju v papierovych bichlach, mozu rozdat v ipade. Zalezi na firme, ci do toho investuje alebo nie.

    2. prezentacie, idealne samozrejme Keynote – ak presedlas z Powerpointu, co moze byt vsetkym jedno, v com to skladas, tak by si mohol svoje putovanie s prezentaciami vyznamne ulahcit. A to dokonca aj take face2face, kde nepotrebujes premietacku a len stolik v kaviarni.

    Reply

Pridajte komentár