Firefox – problémy so sekaním

By | 25. júna 2010

firefoxFirefox všetci poznáme. Je to prehliadač, ktorý dokázal zvrhnúť dlhoročnú krutovládu Internet Exploreru. Časom sa nabalil skvelými pluginmi, ktoré sú pre niektorých (napr. pre mňa) životne dôležité, no časom sa pod váhou pluginov zmenil na ťažkopádneho leňochoda. Dnes by som chcel rozobrať problém, ktorý mám s Firefoxom nielen ja. Sekanie zobrazovanej stránky v pravidelných intervaloch. Bol by som rád, ak by sme sa komentármi dopracovali k rozlúšteniu príčin tejto závady.
Nechcem tu rozoberať tému prechodu na iný browser, nič podobné nechystám, ani Opera, Safari, IE8, dokonca ani Chrome u mňa osobne nedokáže Firefox v jeho využiteľnosti pluginov prekonať. Poďme radšej k veci.

Sekanie webstránky vo Firefoxe v pravidelnom intervale

Tento problém sa prejavuje tak, že keď prehliadate akýkoľvek obsah cez Firefox, či už sa jedná o video (flashplayer), alebo len obyčajne surfujete – scrollujete stránku, píšete text do textových políčok, či označujete text myšou, táto činnosť na zlomok sekundy stopne. K sekaniu dochádza v pravidelných intervaloch, zhruba každých 15 sekúnd. Keď popritom sledujete task manager, vidíte výkyvy záťaže CPU. V momente seknutia záťaž CPU vybehne na hodnotu do 50 (odskúšané na 2jadromov, aj 4jadrovom Intel Core2). Ak chcete ukončiť Firefox štandardným zatvorením aplikácie, ten naďalej beží na pozadí s CPU load 50+-, až pokým proces Firefoxu neukončíte násilím. Tento problém som mal už aj pri skorších verziách 3.5 a myslím, že aj pri 3.0. Upgrade na verziu 3.6.4, ktorej novinkou je beh pluginov v oddelenom procese, nepomohol. Upgradom sa (myslím) znížil CPU load a dĺžka seknutia, ale to problém nerieši. Nie som si tým celkom istý, ale tento problém asi vzniká pri spustení prehrávania flashu (neviem či len flashu ako takého, alebo flashplayeru). Samozrejme Flash som preinštaloval xkrát na x verzií.

firefox1 firefox2 firefox3
zľava: FF v bežnej prevádzke, FF vo chvíli „seknutia“, FF po korektnom uzavretí aplikácie

Možné riešenia

Uvediem aj možné riešenia tohoto problému, mne však nepomohli, resp. niektoré pomôžu len dočasne.

  • kompletný reinstall Firefoxu, úplné odinštaľovanie a čistá inštalácia (nový profil) – toto je často odporúčané na internetových fórach, mne to však nepomohlo
  • deaktivovanie Javy (zásuvného modulu) – nepomohlo
  • prepnutie na default tému (ak používate alternatívne) – nepomohlo
  • selektívne deaktivovanie pluginov – postupne som povypínal všetky pluginy – nepomohlo
  • premazanie histórie a následný reštart – pomôže len do chvíle, pokým niečo problém opäť nenaštartuje (pravdepodobne spomínaný flash) – nedostatočné riešenie
  • ukončenie procesu firefox.exe cez task manager – tak isto to pomôže len do chvíle, pokým niečo opäť problém znovu nenaštartuje – nedostatočné riešenie

Skúšal som Flash block, Noscript, využívam Adblock, skúšal som úpravu skrytých nastavení Firefoxu cez about:config, no naozaj nič nepomohlo. Začínam byť bezradný, skúsil som už naozaj všetko, tento problém som mal na 3 rôznych počítačových zostavách, tak na Windows Vista ako aj na Windows 7.

Teraz si tým nie som celkom istý, ale Firefox v safe mode (spustenie procesu pomocou firefox.exe -safe-mode) funguje dobre, tam mi ale chýbajú rozšírenia, kvôli ktorým tento browser nemôžem opustiť. Jedná sa o Web Developer, Firebug, Mouse gestures, Adblock Plus, MeasureIt, ColorZilla, Alexa Sparky, Dummy Lipsum, Fast Dial (zoradené podla dôležitosti významu pre mňa). Áno viem, niektoré sú aj pre Chrome, skúšal som ich a môžem k tomu povedať 2 veci. Keď som používal Chrome v takej intenzite ako Firefox, Chrome bol pomalší (!!!) a rozšírenia ani z ďaleka nedosahovali kvality tých Firefoxáckych.

Ak viete, ako tento problém riešiť, budem veľmi rád ak sa o to podelíte somnou a s ostatnými, ktorých problém tiež trápi dolu v komentároch. Samozrejme ja sa budem taktiež snažiť pôvod a riešenie odhaliť, a ak by som našiel riešenie, určite ho uverejním na blogu.

Update: Rada na čiastočné zlepšenie dole v komentároch. Jeden link na zaujímavé riešenie, ktoré sa ale nemusí týkať presne nášho problému.

30 thoughts on “Firefox – problémy so sekaním

  1. Vestec Kaitan

    Tu je navod ako odstranite problem s flash playerom 11.3 vo firefoxe a uz Vam nebudu padat videa

    Kliknite na ikonu RealPlayer v ľavom hornom rohu okna a vyberte Predvoľby (Preferences)
    Vyberte Download & Recording v ľavom paneli
    Zrušte začiarknutie políčka „Povoliť WWW Download & Recording týchto nainštalovaných prehliadačov“
    Kliknite na tlačidlo OK a zavrite RealPlayer
    Reštartujte Firefox

    Reply
  2. nosta

    Odstráň zo záložiek rss kanály, ktoré automatickou aktualizáciou načítavajú správy v pravidelných intervaloch a tak blokujú mozillu

    Reply
  3. Pingback: Firefox 4 – aj štvorka javascriptovým kriplom

  4. blah

    Hm.. Myslím, že nie vždy treba uninštalovať FF. Občas si stačí napr. iba vytvoriť nový UserAccount na Win a -tada! „čerstvá“ nedotknutá inštalácia FF je na svete!
    A čo je najlepšie.. ak sa pokus nevydarí, stačí poslať nový user account do …
    Pochopiteľne -je to testovanie TÝCH istých binárok FF..
    Vtedy by sa dokonca nemala spustiť väčšina rezdentných programíkov, ktoré si časom nakváriš.. Je to spolovice ako čerstvá inštalácia Win, len s tým, že to trvá „okamih“.

    P.S.: Naozaj zváž Linux, ak väčšina Tvojej práce ide cez browser.
    P.P.S.: Skúšal si generálne vypnúť JS vo FF, či je na vine niečo z neho? Ak to nebude cez JS, mohla by to byť záležitosť na nižšej úrovni: XUL skriptu, ktorý ešte len čaká na opravu.

    Reply
  5. Pingback: Opúšťam rady používateľov Firefoxu

  6. exot Post author

    Takze ludia, ak vas to este zaujima, prisiel som na jednu zaujimavu vec. Firefox nema problem (resp. problem sa prejavuje menej) so "sekanim" spominany hore, pokial nema naakumulovanych 600MB RAM, presnejsie nieco malo pod 600MB. Teraz ma u mna tak 350 MB pri otvorenych 10 taboch v 2 oknach a "seka" len relativne malo (da sa to prezit) – cpu load v momente "seku" vystupi tak na 35%. Menej "zrania" RAMky dosiahnete samozrejme pouzitim co najmenej pluginov. Preto instalujte len tie nevyhutne. Este raz hovorim – nie je to riesenie, je to len rada ktora pomoze aspon trocha problem zmiernit.

    Reply
  7. Milan

    Opera má widgets ( http://widgets.opera.com/category/web-developer/ ). V kvalite a množstve doplnkov ako ma FF sa to ale nechytá.
    V Opere používam akurát tak skratku ctrl+shift+alt+u na ladenie validity.
    Prišiel už niekto z vás na chuť doplnkom pre Chrome? Na mňa ich usporiadanie pôsobí "jemne" chaoticky a neprehľadne.

    Reply
  8. Matej

    viem si to predstavit, podobne stavy ma FF kedy bezi cca tyzden/dva bez restartu :), ale aby to robil stale tak zatial som to nepostrehol, http://nolimit.sk/cpu.png screen z aktualneho vytazenia CPU, tiez bezim na 64bit, a aktualne ma "harmonicky" beh, ale cim dalej tym viac zvazujem prejst na operu, ak bude cas ,pozriem doplnky pre O a jednoducho presedlam …

    Reply
    1. Michal

      „na 64bit“ mozno bezis clovece :) ale to je len operacny system a fyzicky CPU namontovany do maticnej dosky :) v skutocnosti doteraz FF neexistuje vo verzii x64 a ked i ano, bol by problem zohnat 64bitove pluginy do 64bitoveho FF

      Reply
    2. Michal

      i ked uz je asi neskoro a clanok blogu je dost stary, tak podla mna sa jednalo o chvilkovy BUG v Mozilla Firefox-e, v konkretnej verzii Firefoxu teda, na konkretnom type hardwaru (napr. to spominane mnozstvo vyuzivanie operacnej pamate a jej spravovanie Mozilou Firefox)

      Reply
  9. Matej

    tiez ma mam tym obcas problem, hlavne ak mam otvoreny IE tester + O + Safari + Ch, pomohol jedine upgrade zeleza, ale aj tak doba startupu je dost dlha oproti opere… uz len dufat, ze s tym nieco ludia z FF urobia :)

    Reply
    1. exot Post author

      vies co je sranda? mal som 3 zostavy a na kazdej rovnaky problem, jedna zo zostav bol Intel Core 2 Quad 2,6 6MB cache, 8GB RAM, WD Velociraptor 10 000k RPM a robilo to to iste ako na Core 2 Duo so 4GB RAM… takze vsimol som si ze to robi znova, ale nie az v tom meritku, zatial sa ten "sek" da prezit. Pripada mi to ako chyba render jadra, natocim niekedy video aby to bolo zretelne ako to myslim.

      Reply
  10. Matej

    skus uninstall , nie vypnutie vsetkych zasuvnych modulov, po jednom… tak testuj, az pokial neskoncis pri "holej" instalacke FF, je mozne ze niektory plugin sa snazi "aktualizovat" , cez javascripta ten je killer CPU :), este by som cekol na plugin s nazvom Vacuum place, riesi diery v databaze kam uklada FF … vela stastia, inac pekny blog :)

    Reply
    1. exot Post author

      No hore v komentaroch som pisal, total clean uninstall a cista instalacia. Zatial funguje, ja mam na prehliadac ale velke naroky, prisiel som na to vtedy, ked som zacal primarne pouzivat Chrome a chudak sa spomalil tak, ze bol pomalsi ako Firefox.

      Reply
  11. Milan

    hm, nechcel som prudiť, len som špekuloval čo to može robiť. VLC sa mi zdá ešte lepší ako GOM ale to je zase len moj subjektívny názor. Po novom podporuje aj akceleráciu cez GPU. Inak aký je zájer? Vyriešil si to?

    Reply
    1. exot Post author

      Uz som raz FF preinstaloval (inak som sa vzdy snazil prenasat si profil) naposledy ked som FF preinstaloval, tak som zmazal aj profil. Vtedy som vsak mozno fyzicky nepremazal VSETKY subory tak ako som to spravil teraz a tak isto som sa nedotkol registrov. Zatial FF funguje na 100%. Z pluginov nepouzivam Adblock, testujem to bez neho lebo som mal isty cas podozrenie ze to robi kvoli nemu (popradil som ho kamaratovi a tomu zacal FF robit to iste co mne, aj preto)… takze uvidim, za par dni dam vediet.

      Reply
  12. Milan

    Hlavne by som skúsil preinštalovať aspom jedem zo strojov. Inak používaš tam vcelku úsmevne SW. Urob si sumár identických SW na všetkých strojoch a potom ich postupne odinštaluj. Skus poslať do kytek GOM a Pitgin. Mne by boli podozrivé SW slúžiace na "komunikáciu". Vyhrad si jednu mašinu na prácu a nedavaj tam nič okren základu pre robotu. čafff

    Reply
    1. exot Post author

      gom player je najlepsie prehravac videa (mimo DVD) aky poznam a Pidgin pouzivam pre ICQ, MSN, Jabber – preco by som ho mal vyhodit? Vsetky ostatne prehliadace funguju bez problemov len firefox ma problem… Vcera som ho kompletne preinstaloval (uninstall + fyzicke zmazanie vsetkych suborov ktore maju v nazve slovo "firefox" alebo "mozilla" (mimo thunderbird), tak isto premazanie registrov.

      Reply
  13. Milan

    Skús aj niečo také ako USB verziu FF. Je to síce výstrel do tmy ale možno to pôjde,

    Reply
  14. Pingback: Tweets that mention Firefox – problémy so sekaním -- Topsy.com

  15. srigi

    Tak odporucam ext. flashblock, necha sa ti fleše nezapinaju implicitne pri loade stranky. Skus mozno este taku kravinu:
    – doinstalovat flash do IE (toto casto webdeveloperi nemaju, lebo IE nepouzivaju na browsenie)
    – vyhadz kodeky

    a mozno najsprostejsia rada => switchni spat na 32b (don’t hit me :) )

    Reply
    1. exot Post author

      Co znamena "ext. flashblock"? Akoze externy bloker flashu? No plugin flashblok pomohol pokial som nespustil flash :) V IE flash mam. Ja videokodeky nepouzivam iba FFDSHOW filter ale to s tym 32bit to si mozno aj trafil, aj ked pochybujem ze je to tym, ale pavuka do hlavy som dostal. Ked tak teraz nad tym rozmyslam, vzdy mi to robilo len na 64bit win.

      Reply
  16. Tom@S

    skusil si tu novu verziu kde pluginy bezia vo svojich procesoch? Ja uz pouzivam chrome a tam kazda zalozka ma svoj proces ale 400 mb som asi ani dokopy nemal.

    Reply
  17. srigi

    BTW este ma napadlo (dufam, ze sa neurazis), ale casto som sa stretol s tym, ze PC s nejakym mallware robi taketo psie kusy – su sucastou nejakeho botnetu a ten odcerpava ich vypoctovu silu, tak ze v pravidelnych intervaloch zobere na kratko 100% alebo ine % CPU. Ten botnet je vlastne nieco ako vypocetny cluster ale mallware sa snazi byt nenapadny a preto CPU vytazuje takimito pravidelnymi spickami. Skus rozmyslat aj takouto cestou ;)

    Reply
    1. exot Post author

      Vdaka za postrehy, ale aj v clanku som pisal, ze toto u mna pretrvavalo na 2 verziach Windowsu, asi na 2 desktopoch a jednom laptope. Cca na 2 instalaciach Visty a 2 7micky. Z toho boli pripady ked mi v systeme nebezalo nic. Malware, virus, spyware ani nic podobne to na 100% nie je, vsetko ocekovane antivirom s rezidentnou ochranou, antispywarmi atd. so security skusenosti mam (dlhorocne). Ja vidim chybu niekde v spojitosti s flashom, to je pravdepodobne impulz k spusteniu tohoto chovania. Tu – https://support.mozilla.com/en-US/forum/1/552798 – je problem opisany a radu ktoru clovek dostal som skusal a nic.

      Reply
      1. Marki

        Hmm no v tom pripade ma napada iba hladanie podobnosti medzi vsetkymi instalaciami. Kedze tisice instalacii funguju a tvoje 3 nie, problem bude v niecom co maju spolocne… napr. tvoj antivirus sa nema rad s jednym z pluginov a podobne.
        Jedine sekanie co mam ja stale v robote je pri pristupe na neexistujucu (alebo pomalu) domenu, kludne aj v pripade reklamy na fungujucom webe… Firefox ide cez proxy a dns requesty seknu cely FF az kym nedostanu odpoved/timeout.

        Reply
        1. exot Post author

          Minule som bol u kamarata a tomu FF robi PRESNE to iste a ma absolutne inu zostavu, iny software atd. Ten isty antivirus som nepouzival, mam ho teraz prvykrat, proxy nepouzivam, firewall windowsacky. Stale rozmyslam nad tym, ze vsetko funguje pokial sa nieco nestane a nezacne sekat. Normalne mi Firefox moze fungovat aj 5 hodin pokial som na jednej page kde je len textarea a pisem do nej…

          Reply
  18. srigi

    Zaujimave, s fenomenom takehoto sekania som sa nestretol (sekanie v pravidelnych intervaloch). Mne scroll seka, ked dam otvorit novy tab a ten sa zapocne renderovat. Na jeho zalozke vidim progressbar a kym sa render novej stranky nedokonci, ta povodna (z ktorej som novy tab otvoril) sa strasne seka.

    Toto je ale ocakavane a „spravne“ spravanie FF. U teba by som cast problemu zhodil na Windows, skus experimentovat s minimalnym startom Win (ziadne programky pri hodinach), skus aj ten SQLite defrag, skus dat mensiu cache (20MB), skus system precistit najnovsim CCleaner. Pomocou najnovsich TuneUP utilites docisti system a defraguj registre.

    No a predovsetkym skus jeden vecer nabootovat Ububtu CD a hodinku posurfovat vo FF takto na Linuxe (v pohode mozes natahat pluginy, vsetko pojde).

    Reply

Pridajte komentár