Aký foťák kúpiť?

By | 24. februára 2010

Viem, že medzi čitateľmi môjho blogu (a/aj medzi blogermi) je veľa ľudí zaujímajúcich sa o fotografovovanie. Sám v tejto oblasti skúsenosti nemám a preto by som si chcel dať poradiť od skúsenejších. Fóram pomaly ale isto prestávam veriť, človeku tam natlačia do hlavy neskutočný balast (samozrejme česť výnimkám).

Aký foťák by som si mal kúpiť?

Moje požiadavky sú jednoduché:

  • malý – nech sa zmestí do vrecka, príručnej tašky
  • ľahký – nerád nosím so sebou ťažké veci (ťažký notebook bohate stačí)
  • a teda vo výsledku kompaktný
  • s príjemným dizajnom
  • a samozrejme slušnou kvalitou obrazu
  • cena tak do 300EUR

Rád si fotím objekty pre moje občasné recenzie, moja izba nie je žiadny osvetlený ateliér. Čo to by som sfotil aj vonku, prípadne nejaké tie rodinné fotografie. Žiadne profi zábery určite robiť nebudem, to prenechám ostatným kolegom :-). Každá rada mi príde vhod, vopred ďakujem!

14 thoughts on “Aký foťák kúpiť?

  1. Pavo

    V súčasnej dobe na fotenie pre recenzie určite postačí kvalitný fotomobil, napríklad jeden z týchto -spam link odstraneny, ak chces spamovat, vyber si trochu aktualnejsie clanky, alebo si daj zalezat na obsahu komentara-, kupovať kvôli tomu kompakt je podľa mňa zbytočnosť.

    Reply
  2. exot Post author

    Vdaka za rady ludia, nakoniec som kupil Panasonic Lumix a zatial som velmi spokojny.

    Reply
  3. butcher

    jedine canon :) mam ixus 120, kamoske som kupil ixus 130 – oba vklznu do vrecka rifli, tocia HD video 30 snimkov/s, rychly nabeh po spusteni, takmer okamzite fotenie – stihas momentky… no a kopec inteligentnych funkcii. mam ho ako doplnok ked sa mi nechce so sebou tahat zrkadlovku…

    Reply
  4. Bubak

    Jano Pavlik : Bajomet Minolta AF ti asi nič nehovorí, že?

    Reply
  5. Jano Pavlik

    Kusi Kusi :)

    Zas tie tvoje profi rady. Neviem, ako ostatni, ale myslim, ze na Nikony a Canony je mozne kupit kopu prislusenstva, ci uz od Sigmy, alebo podobne, ked to niekoho chyti, najde aj kopu pouzitych objektivov aftermarket.

    Chcel by som vidiet, ako budes zhanat podobne hracky na ten Tvoj skvely Sony Alfa :-)

    Myslim vsak, ze tu bola rec o kompaktoch a nie zrkadlovkach, i ked tiez by som radsej odporucil nejaku zrkadlovku (kto raz skusi, nebude sa mu chciet vracat k zasumenemu kompaktu)..

    Reply
  6. Kusi

    Ja by som Ti na zaciatok odporucil niektory zo Sony Alfa (napr 200 alebo 350). Su to vlastne zrkadlovky pre amaterov, teda je to sice zrkadlovka, ale neponuka take moznosti ako profi zrkadlo a zase ponuka toho viac ako akykolvek kompakt, pripadne digital. Je trocha väcsi, to je pravda, na druhu stranu, cenu ma okolo 300€
    http://www.tpd.sk/katalog/foto/zrkadlovka/?detail

    A ano, ja viem, teraz ma alian a spol ukamenuju, ale je to moj nazor, ze ked chce niekto zacat zo zrkadlom, sony trafilo do cierneho :)

    Reply
  7. Srigi

    Ha, tak uz iba 200€. Je naozaj pekny a malinky, v alze ho maju hned v niekolkych farbach http://u.nu/5vmd6

    Na recenzie IMO uplne postaci, blesk na 2m uplne v pohode.

    Reply
  8. Srigi

    Ja som si kupil Canon IXUS 100 IS. Jedna sa asi o najmensi 12Mpix kompakt, takze ho mozes mat stale so sebou. Kvalita fotiek je celkom OK, len treba vela svetla. Nataca do H.264 720p. Za 250€ je to asi najlepsi kup.

    Reply

Pridajte komentár