Ako zamedziť kradnutiu obrázkov z vášho webu?

By | 12. mája 2009

Nedávno som sa zamýšľal nad problémom, ako zamedziť kradnutiu obrázkov a teda zneužívaniu môjho trafficu niekým iným. Predstavte si situáciu, že máte web, na ktorom sa nachádza veľké množstvo žiadaných obrázkov. Vždy sa nájdu weby, ktoré sa na vás budú priživovať a „kradnúť“ vám obrázky. Toto môže prerásť do tak veľkých rozmerov, že vám ľudia (možno nevedomky) spôsobia problémy u vášho hostingu (ojedinelé prípady). Existuje však jednoduché riešenie.

Jednoducho použijú na svojom webe: <img src="https://www.vasastranka.com/images/zaujimavy-obrazok.jpg" alt="" >. Obrázok sa bude zobrazovať na ich stránke ale pritom ho bude načítavať od vás. Veľa laikov si to možno ani neuvedomuje a robí to proste z nevedomosti. V googli nájde obrázok a týmto spôsobom ho zobrazí u seba. Časom, samozrejme, môže stránka s obrázkom zaniknúť (prípadne dakto obrázok zmaže, alebo premenuje) a na webe nešťastníka zmiznú obrázky. Ale to už je jeho problém.

Riešenie tejto zlodejiny je jednoduché. Stačí mať web hostovaný na serveri, kde je povolený súbor .htaccess a mod rewrite (väčšina štandardných hostingových služieb). Súbor .htaccess sa nachádza (resp. mal by byť vytvorený) v koreňovom adresári vášho webu. Stačí do neho zapísať:

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://(.+\.)?vasastranka\.sk/ [NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteRule .*\.(jpe?g|gif|bmp|png|jpg)$ /images/nohotlink.jpe [L]

V kode potom prepísať vasastranka na vašu doménu, vytvoriť adresár images (v koreňovom adresári webu) a do neho vložiť súbor nohotlink.jpe. To bude obrázok, ktorý sa zobrazí namiesto kradnutého obsahu. Nenechajte sa zmiasť, .jpe je klasický JPEG formát, stačí vytvoriť ľubovoľný obrázok JPEG a premenovať jeho príponu na jpe.

One thought on “Ako zamedziť kradnutiu obrázkov z vášho webu?

  1. Pingback: links for 2009-05-14 | Digi blog

Pridajte komentár