5 tipov, ako využiť iPad

By | 26. mája 2013

Majiteľom iPadu som už vyše 2 roky a nebojím sa povedať, že väčšinu času oddychoval strčený v púzdre. Okrem občasného surfovania, návštevy sociálnych sietí či kontroly (upozorňujem – nie písania!) mailov u nás veľkého využitia proste nenašiel. To sa ale v poslednej dobe výrazne zmenilo. Ak teda pátrate po tom, ako by ste svoj iPad mohli využiť, možno vám pomôže tento zoznam tipov.

1. iPad ako prenosný videoprehrávač

IMG_4054

Od tohoto bodu sa budú odvíjať všetky ostatné tipy. Ak vás to sklamalo, nestrácajte čas a nečítajte ďalej. Ak vás to zaujalo, určite pokračujte v čítaní :-)

Dajte si iPad na nejaký stojan, oprite ho do zvislej polohy. Dôvod? Môžete ho premeniť na niečo ako prenosnú telku. 10″ display plne stačí a ak pri práci, alebo akejkoľvek aktivite (kľudne to môže byť varenie či umývanie riadu) radi pozeráte niečo v telke. Ja občas pri práci na počítači vyžadujem absolútne ticho, ale väčšinu času mám rád v pozadí šum napr. dokumentárneho filmu, obľúbeného seriálu, či nejakej relácie. Mimochodom stojan bude úplne ideálny, ak ho ale nemáte (a že nie sú lacné), tak stačí nejaká gumenná podložka a dostatočne ťažký predmen na opretie.

2. YouTube na maximum

IMG_4049

S prvýb bodom súvisí hneď aj druhý. Drvivá väčšina ľudí sleduje na YouTube možno nejaké klipy, zopár funny videí ale vo všeobecne sa dá povedať, že krátke videá. Skúšali ste na YouTube zadať všeobecné slová ako „dokument“, „vesmír“, či „príroda“? Skúšali ste hľadať názov svojej obľúbenej TV relácie, ktorú v telke proste nestíhate sledovať a v archívoch je nedohľadateľná (prípadne ju na iPade z archívu neprehráte)? Skúste napr. „ano sefe“ (to pozerávam ja). Na YouTube je toho veľa veľa veľa, o legálnosti týchto uploadov je možno polemizovať, nič vám však nebráti sledovať ich. YouTube aplikácia na iPade je, takže hor sa do toho.

3. Sledovanie televízie online

IMG_4050

Ak máte svoj iPad pripojený na internet, čo predpokladám že máte (inak sa jeho využitie výrazne stenčuje), tak môžete pohodlne sledovať televízne programy. Orange má svoju iPad appku, Telekom má svoju Mágio iPad appku. Ja som tak pozeral napr. niektoré tohoročné hokejové zápasy. K tomuto niet viac čo dodať. Možno jedine to, že treba stabilné pripojenie a samozrejme neodporúčam dátovo obmedzený paušál.

4. Sledovanie filmov a seriálov

IMG_4051

Aj keď si veľa ľudí myslí, že bez jailbreaku je nemožné sledovať filmy a seriály na iPade, opak je pravdou. Stačí vám výborná aplikácia GoodPlayer, ktorá toho dokáže naozaj veľa. Ja som sa k nej dostal tak, že som hľadal player, ktorý dokáže prehrávať obsah media serveru (klasický UPnP/DLNA). Proste mám NASko, na ktorom mám nahraté nejaké filmy a seriály, ktoré som väčšinou sledoval cez Playstation3 (moj obývačkový videoplayer), občas z počítača. Dokáže to aj iPad s GoodPlayerom. Trochu zamrzí, že nedokáže takto streamované video pretáčať, ale to sa dá riešiť jednoduchým spôsobom. S GoodPlayerom sa viete pripojiť na storage pomocou SMB/CIFS, WebDAV, FTP, SFTP, NFS a videosúbory prehrávať priamo zo zariadenia (cez niektoré protokoly samozrejme len stiahnuť). Podporuje titulky a všetko, čo k tomu patrí. Geniálne.

5. Twitch.tv

IMG_4053

Ak ste vášnivým hráčom počítačových a video hier, určite poznáte Twitch.tv. Ak nie, tak v krátkosti vysvetlím. Twitch.tv je populárna služba, cez ktorú najlepší hráči z celého sveta denne streamujú svoje gameplay-e. V zozname je množstvo populárnych hier ako napr. Counter-Strike, Call of Duty, Starcraft, Dota, League of Legends, World of Warcraft, atď. Dá povedať, že tu môžete nájsť akúkoľvek hru a akéhokoľvek hráča, samozrejme najpopulárnejší sú najlepší v obore. Ak vám nesedia tipy 2, 3, 4, možno práve Twitch.tv bude pre vás. Na iPade ho môžete plnohodnotne sledovať.

One thought on “5 tipov, ako využiť iPad

Pridajte komentár