Zdroj Fortron v najtvrdšom benchmarku, zdroj bez chladenia 3 týždne!

By | 18. marca 2009

Už viac rokov som priaznivcom zdrojom značky Fortron. Kvalitný zdroj zabezpečuje dávkami vyváženého prúdu zásobovanie ostatných komponentov v počítači. Zlyhanie zdroja býva pre ne vo väčšine prípadov smrteľným. Nevedomky a omylom som mal možnosť otestovať štandardný 400W Fortron v najtvrdšom teste – benchmarku, aký si dokážete predstaviť. Posúďte sami.

burn


Moju pracovnú stanicu som prednedávnom predstavil aj tu na blogu, zhrniem – Intel Core 2 Quad 9300 na Gigabyte P35-DS3L doske, 4x 2GB RAM Patriot, Grafická karta Leadtek GeForce 8600GT, 74GB WD VelociRaptor 10 000RPM SATA2 (system), 2x 1TB WD 7400RPM SATA2 (data), DVD-RW LG, 26″ LCD Samsung 2693HM, Sound Blaster Audigy 2 + periférie. Mašinka je poháňaná štandardným 400W zdrojom Fortron ATX-400PNF, 400W, PFC.

Všetko začalo, keď som menil starý Core 2 Duo procesor za 4 jadro. Veľký chladič Noctua musel ísť dole a preto bolo treba poodpájať zopár vecí naookolo, medzi inými aj chladenie zdroja – Scythe S-FLEX SFF21D (pôvodný klasický 12cm vetrák som vyhodil a nahradil ho týmto ultra tichým efektívnym vetrákom pripojeným na FAN na doske). Po výmene procesorov som však zabudol zapojiť FAN chladiča Scythe. takže môj 400W Fotrton dlhé 3 týždňe chladil iba obyčajný klasický hlinníkový pasív, ktorý je vovnútri.

U mňa desktop beží nonstop – v noci sťahovanie, sledovanie súkromnej WiFi siete, apache+MySQL pre lokálne využitie atď., cez deň rada náročných aplikácií ako Adobe Photoshop, Dreamweaver, convert videa, viacero browserov, IM, prehrávače atď. Všetko fungovalo bezproblémovo a tak ako obvykle. Až predvčerom som musel PC otvoriť kvôli zkopírovaniu dát na iné disky a všimol som si, že sú horné plechy akosi horúce. Až kontakt mojej ruky so zdrojom ma presvečil, že niečo naozaj nie je v poriadku. Extrémne horúce plechy zdroja – hneď mi došlo, že nie je zapojený aktívny chladič, samozrjeme som ho ihneď zapojil.

Fortron extrémne teplo prežil, kolísanie napätia nenastalo, to by som postrehol (procesor často vyťažujem na 100%, určite by sa to prejavilo). Prežil dlhé 3 týždne v horúcom pekle a nesklamal moju dôveru. Model čo mám doma, stojí smiešnych 37EURO. Prečo si ľudia stále kupujú skrinky s noname zdrojmi je mi veľkou záhadou, veľa mojich známych sa poučilo, až keď si ich zdroj zo sebou zobral HDD, procesor, alebo dosku (alebo všetko dokopy, dokonca jedenému priateľovi zhorela aj myš). Kvalitný zdroj – Fortron, odskúšané, overené!

One thought on “Zdroj Fortron v najtvrdšom benchmarku, zdroj bez chladenia 3 týždne!

  1. Tomáš "Kusi" Kusenda

    to mas stastie, mne v nedelu vyhorel zdroj asi 20 minut pred tym, nez som presiel celeho zaklinaca, skoro ma drblo. O hodinku bol novy a slo to v pohode. Uz verim iba znacke Tagan, su velmi predrazene, ale napr 500W zdroj dokaze narazovo (spicka, napr pri zapnuti) dodavat az 750W a pocas niekolkych minut okolo 700W. Ako elektrotechnik to mam odskusane :)

    Reply

Pridajte komentár