Total Commander 7.5 beta a FTP client v praxi

By | 23. júna 2009

Súborový manažér Total Commander je známy aj ako populárny a jednoduchý FTP client. Niet sa čomu diviť, taktiež som si ho v priebehu posledných 10 rokov (odkedy používam OS Windows) značne obľúbil. Skvelé GUI (pripomínajúce starý dobrý Norton/Volcov commander), ktoré svoju krásu a čaro asi nikdy nevytratí, značná podpora rozšírení a nastavení a FTP client. Ten však vzďy pokrivkával. Vo verzii 7.5 beta bol obohatený o kvalitné kryptovanie uložených hesiel, tak mi nedalo ho nevyskúšať. Zhruba týždeň ho denno-denne testujem.

Jednoduchý FTP client Total Commanderu je vlastne často hlavným dôvodom k jeho používaniu. Okrem uploadu/downloadu súborov na vzdialený server zabezpečí editáciu súborov na FTP účte (aj keď značne nepraktickým spôsobom), dokáže pokračovať v začatom uploade, ale tam jeho možnosti viacmenej končia. To, že je od verzie 7.5 možné AES kryptovanie hesiel je len reakcia na jeho problémy so zabezpečením a teda nutnosť. FTP Total Commanderu pri uploade súborov častokrát zlyhá. Je to možno spôsobené slabším internetovým pripojením, ale v porovnaní s FileZillou prehráva na plnej čiare – čo sa týka rýchlosti aj spoľahlivosti.

totalcommander-ftp
Chyba pri uploade #1

Samozrejme treba dodať, že TC nie je primárne FTP client a File Zilla je. Avšak toto nie je výhovorka, rozdiel v spoľahlivosti FTP klienta medzi verziou 7 a 7.5 je nulový. Ako je možné, že tak populárny a používaný file manager nie je schopný splniť základné požiadavky, to je pre mňa záhadou.

totalcommander-ftp2
Chyba pri uploade #2

Total Commander používam často a rád, čo sa týka správy súborov na disku je rýchly spoľahlivý a flexibilný. Nemám problém prepínať sa a kopírovať dáta medzi desiatkami rôznych adresárov. Záložky sú fakt svkelá a veľmi dobre použiteľná vec, rýchle a osvojiteľné klávesové skratky uľahčujú a urýchľujú každodenné úkony. Ako FTP klient je však pre mňa TC (v práci) nepoužiteľný. Pevne dúfam, že 7.5 final bude mať dané neduhy odstránené.

Pridajte komentár