SOZA je HANBOU Slovenska! (aktualizované)

By | 13. júna 2011

SOZA je Slovenský „ochranný“ zväz autorský. Áno ochranný s úvodzovkami. A áno, je HANBOU Slovenska. Prečo?

Toto občianske združenie sa začalo pred pár týždňami vyhrážať blogerom, ktorí majú na svojom webe embedované videá z Youtube.

Nech sa páči, pozrite si aj vy nástenku FB page SOZy a pokochajte sa rozhorčením slovenskej internetovej verejnosti nad absurditou, ktorú tento „ochranný“ zväz spáchal. Na FB už vznikol aj protest – Odmietam platiť poplatky SOZA.

Pevne dúfam vo všeobecnú účinnosť proti takémuto nechutnému a verejnému výpalnému, podporovaného štátom. Ľudia, ktorí nevedia rozdiel medzi linkom a embedom a nevedia čo je to URL nám chcú diktovať, čo máme a čo nemáme.

citujem midra.sk:

Dnes som volal aj s pani Geyerovou (Vedúca Oddelenia médií) a po mojej otázke, či je možné zverejniť URL sa ma opýtala : “čo je to URL”? Aj to svedčí o tom, že SOZA je pár rokov za opicami.

HANBA SOZE!

Ľudia nenechajte, aby slovenský (a vlastne všeobecne) internet ovládali paraziti!

UPDATE (14.06.2011): Blogeri a internetová komunita predsa len pohli svetom a SOZA povolila…

“ Vyjadrenie SOZA k problematike licencovania sprístupňovania hudobných diel ako súčasti audiovizuálnych diel na internetových stránkach

Vzhľadom na prekvapujúcu reakciu predovšetkým používateľov a prevádzkovateľov internetových stránok v týchto dňoch, ktorú vyvolali sankcie SOZA voči prevádzkovateľom webových stránok, ktoré sprístupňujú predovšetkým diela autorov hudby (videoklipy), sa vedenie SOZA rozhodlo konštatovať nasledovné:

Masívna reakcia na postup SOZA, ktorá s obdivuhodnou rýchlosťou zaplnila stránky sociálnych sietí nás, bohužiaľ, prekvapila mimoriadnou agresivitou, hrubosťou, ba dokonca až navádzaním na porušovanie zákonov a násilného správania sa. Je nám veľmi ľúto, že organizátori tejto formy komunikácie nemali záujem riešiť situáciu vzájomným dialógom. Bez ohľadu na to sme vzniknutému problému venovali mimoriadnu pozornosť a začali veľmi starostlivo analyzovať zaužívaný spôsob licencovania.

SOZA je spoločnosť, ktorá uprednostňuje predovšetkým právny pohľad a súlad so zákonom. Uznávame, že licencovanie webu je nesmierne zložité a jeho forma sa stále vyvíja. Preto dochádza k situácií, kedy moderné technológie na míle predbiehajú zastaranú legislatívu. Chápeme, že v tomto prípade ide samozrejme o problém právny, avšak na jeho pochopenie treba dokonale poznať technologické princípy fungovania internetovej komunikácie. Je to hádam po prvý krát, kedy sa právne východiská kreujú súčasne s technologickými možnosťami.

Komunita, ktorá vzniknutú situáciu vyvolala, nás motivovala pozrieť sa na veci inak a začať rozmýšľať oveľa intenzívnejšie o argumentoch protistrany. Napriek neštandardným postupom, hrubosti a nevyberaným slovám, uznávame, že použitie hypertextových odkazov a tzv. embedovacích kódov nie je verejným prenosom, resp. sprístupňovaním autorského diela verejnosti podľa platného Autorského zákona a teda nepodlieha licencovaniu.

SOZA sa všetkým, ktorí sa cítia našimi sankciami dotknutí, ospravedlňuje.
K tejto problematike sa uskutoční verejná online diskusia vo štvrtok dňa 16.6.2011 o 11.00 hod na www.soza.sk.“ (zdroj)

Čo k tomu povedať? Urobte si vlastný obraz…

4 thoughts on “SOZA je HANBOU Slovenska! (aktualizované)

  1. Pingback: Američania by sa pri našom rádiu cítili ako doma « Spoločný Blok

  2. Pingback: Absurdita zmlúv televíznych práv

  3. meno

    @jan pavlik: v ziadnom pripade soze neplat… aj keby sa ma co stat…

    Reply
  4. Jan Pavlik

    Organizacia, ktorej ked chce aj clovek zaplatit, tak nevedia odpisat ani na dopyt.

    Reply

Pridajte komentár