Solárne lampy a párty v záhrade

By | 19. júla 2011

Na obecnom úrade jednej dedinky sa objavili slnečné kolektory, ktoré mali slúžiť na pouličné osvetlenie. Najprv sa dvihla hladina nedôvery a veľa pochybnosti o ich fungovaní. Dedinke však svietidlá na solárnu energiu slúžia dobre už nejaký ten rok. A tak som sa rozhodol, že podobné osvetlenie si vyskúšam doma na záhrade.

Mám rád spoločnosť. Milujem dlhé posedenia počas letných večerov pri záhradnom krbe. Je mi ľúto, keď sa spoločnosť rozchádza, pretože si už nevidia ani na koniec nosa, hoci nálada je príjemná. Osvetlenie sa dá síce riešiť rôznymi káblami a predlžovačkami. Je to však nepraktické, ak ich musíte ťahať ďaleko od domu. Keď sa do nich nikto nezakopce, tak sa môže pokračovať v zábave. Ale prečo neskúsiť niečo menej náročne a dokonca úsporné?

Na internete som si prečítal nejaké informácie o solárnej energii. To ma ešte viac motivovalo, pretože mám rád úsporné veci, šetrné k peňaženke aj k životnému prostrediu. A hneď som si tam prezrel ich ponuku.

Tak som sa dostal k informáciám aj o tom, čo vlastne sú solárne lampy s diaľkovým ovládaním Solar mate 0,5. Túto lampu tvorí solárny článok a svietidlo, ktoré sú spojené káblom. Osvetlenie som chcel použiť v altánku pri krbe. Preto bol solárny článok umiestnený na strechu vo zvislej polohe, orientovaný na juh. A svietidlo do vnútra. Kábel, ktorý ich spája je dlhý 1,8 m, čo umožňuje nájsť vhodnú polohu aj pre solárny článok aj svietidlo. Takže inštalácia je jednoduchá a spolu s inštrukciami v návode sa to dá zvládnuť. Pokojne môžete použiť Solar mate 0,5 na osvetlenie terasy, garáže, priestoru pred domom alebo chatou.

Funguje to asi tak, že solárny článok počas dňa nabíja batérie, ktoré sú uložené v osvetľovacej časti lampy. Svetlo sa tvorí v desiatich LED diódach. Solárny článok je pripevnený na pevnej časti s možnosťou pohybu, takže ho môžeme nakláňať podľa ročného obdobia. Keďže  slnko na oblohe mení svoju polohu.

Osvetlenie ma príjemne prekvapilo. Jasné biele svetlo ožiarilo altánok akoby bol deň. Takže počas letných nocí už neriešim, čo so záhradným osvetlením. Celkom efektné je aj zapínanie na diaľkové ovládanie.

V zime je možné svietiť v altánku tiež, aj keď sa solárna lampa vtedy používa málo. Pretože v zime tam trávime veľmi málo času. Vtedy využívam možnosť manuálneho vypnutia lampy. To sa odporúča pri dlhšom nepoužívaní.

Solárne svetlo v altánku ma presvedčilo, že využitie tejto energie má budúcnosť. Pritom naša párty môže trvať celú noc alebo aj celé leto. Teraz rozmýšľam nad ďalšími možnosťami, ako je solárne senzorové osvetlenie pred garáž a podobne.

Pridajte komentár