Recenzia telefónu Nokia Lumia 920 – aký je Windows Phone 8?

By | 19. augusta 2013

Niečo vyše 2 týždňov som mal možnosť testovat vlajkovú loď Nokie, Lumiu 920, s operačným systémom Windows Phone 8.0. Dávno som si brúsil zuby na otestovanie smartphonu s Windows Phone systémom, takže ďakujem spoločnosti Nokia Slovensko za túto možnosť. V recenzii som zhrnul všetko podstatné, čo o telefóne potrebujete vedieť.

Rozmery, veľkosť, hmotnosť

Je fakt, že nemám rád veľké telefóny. V minulosti som dlhšiu dobu používal HTC HD2 (4,3″) a časom som pochopil, že takto veľký telefón nie je praktický pre všetky činnosti. Keďže je Lumia 920 4,5″, nemôžem sa k tejto oblasti vyjadriť kladne. Zavadzia mi vo vrecku nohavíc, nedokážem na ňom efektívne pracovať jednou rukou (to by som musel mať riadnu ruku lopatu), pričom použiteľnosť telefónu sa jeho veľkosťou nezväčšuje. Áno, je to môj subjektívny názor, ale zastávam sa ho. Do celkového hodnotenia veľkosť zarátavať nebudem, keďže viem, že dnešná zvrátená spoločnosť má rada v ruke riadne veľké a veľmi tenké „tabličky“. Je to súčasný trend, porovnateľný so začiatkom 21.storočia, keď sa všetci snažili o čo najmenší telefón.

Nokia Lumia 920 - vrch

Hmotnosť 920tky je 185g je naozaj značná. Konkurenčné modely sú na tom lepšie (iPhone 5 má 112gramov, Samsung Galaxy SIII 133g). Telefón je 13 cm vysoký, 7 cm široký a 10,7 mm. To z neho nerobí žiadneho drobčeka a ako som v odstavci vyššie spomenul, je to na mňa veľa. V hrúbke s konkurenciou taktiež neobstál, Samsung Galaxy SIII má 9 mm, iPhone 5 má 7,6 mm.

Nokia Lumia 920 - zadná strana

Vyhotovenie, materiály

Tak, ako jeho predchodca (Lumia 900), je aj Lumia 920 má telo z polykarbonátu, ktorý je jednoliaty a preto na telefóne nemá čo vŕzgať. Rozoberanie je samozrejme komplikovanejšie, ale nič nie je nemožné a na internete nájdete kopec návodov, ako si vymeniť kryt a pod. Ak by ste však potrebovali vymeniť batériu a nepatríte zrovna k technicky najzdatnejším, musíte navštíviť servis. To však, v tejto triede, nie je nič nezvyčajné.

Display je chránený sklom Gorila Glass 2 a preto by malo byť ťažké rozbiť ho. Na internete k tomu isto nájdete kopec ilustračných videí, že je prakticky nedoškriabateľný a pod. Ak vám však padne na betónovú zem z dostatočnej výšky a z dostatočného uhla, môžete očakávať „obľúbenú pavučinu“. Opäť nič nové a reklamným kecom by som v tejto oblasti neveril (žiadnemu z konkurenčných táborov). Mne iPhone 4 aj 4S padol xkrát a zatiaľ som mal šťastie, veľa ľudí ho však nemalo.

Nokia Lumia 920 - z predu

Na hornej časti telefónu nájdete (od Apple skopírovaný) spôsob vyberania/vkladania microSIM karty a 3,5 mm jack. Na spodnej strane sú repráčiky a microUSB konektor. Na pravej strane v strede je blokovacie tlačítko, nad ním tlačítka na ovládanie hlasitosti a pod ním dvojpolohová spúšť foťáku, parádna to vec, ktorú musím pochváliť. Na prednej strane telefónu je hore kamera pre videohovor (1,3 megapixel  1280×1024), na zadnej strane je objektív 8,7 megapixel s dvomi LED diódami pre blesk. O foťáku si ešte povieme.

Nokia Lumia 920 - z predu

Vyhotovenie ťažko porovnávať, niekto má rád okrúhle, niekto hranaté, niekto sklo, niekto brúsené plasty, hliník, či nejaké čačané doplnky. Ak by som si ale vyberal farbu, asi by som neostal pri žltom modeli, ktorý som dostal na testovanie. Čierne bočné tlačítka, trčiace zo žltého polykarbonátu na mňa veľmi luxusne nepôsobia, takáto farebná kombinácia je skôr pre tínedžerov (aj keď je 920 skôr business class telefón).

Nokia Lumia 920 - zo zadu

Hardvérová výbava, výkon, batéria

Dnešná spoločnosť (môže za to Android) masturbuje nad x jadrami procesorov s vysokým taktom a veľkými ramkami. Čo však z toho, že kopec (neodladeného) softvéru na takto enormne vybavených telefónov bežne „seká“, proste nechodí plynulo, dokonca sa prehrieva. Priznám sa, že posledné 3 roky neviem, aký procesor, alebo RAMku v telefóne mám. Je mi to jedno, keďže mi akékoľvek aplikácie chodia plynulo.

Nokia 920 má v sebe 1,5Ghz 2jadrový Qualcomm procesor s 1GB RAM. Čo z toho odvodzujete? Že na nej budú chodiť aplikácie horšie ako na štvorjadre Galaxy S4ky? Pochybujem. Nezabúdajte, že veľa závisí od kvality aplikácií resp. API, na ktorom sú programované.

Vo vlajkovej fínskej lodi nájdete 32GB flash pamäte, bez možnosti vkladať pamäťové karty. Je to dostačujúca kapacita, ku ktorej nemám čo povedať.

Lítiová batéria má 2000 mAh a podľa mojich skúseností vydrží ledva ledva jeden deň a nabíja sa veľmi dlho. Keďže najčastejšie nabíjam telefón z notebooku, porovnával som nabíjanie iPhone 4S a Nokii 920. iPhone bol nabitý do 2 hodín, Nokii to trvalo až 4 a pol hodiny. Na nabjíačke ho musíte mať taktiež dlhšie. Je síce pravda, že testovaný mobil už mal čo-to za sebou, ale na porovnanie som používal takmer 2 roky starý iPhone 4S, ktorý si už tiež svoje prežil. Dnešná spoločnosť je masírovaná trendom „bezdrôtového nabíjania“, ktoré však batérii neprospieva, takže ho za výhodu pri Lumii nepovažujem.

Aplikácie dodávané s telefónom bežia absolútne v poriadku. Nespozorujete žiadne spomalenie ani pri X spustených aplikáciách. Hry som nehral, iba Angry Birds Roost, ktorá je dodávaná s telefónom. Hardvérový výkon telefónu bohate stačí pre prostredie Metro, ktoré je veľmi svižné v každom ohľade.

Displej

Displej je IPS s HD rozlížením. Je vybavený technológiou ClearBlack, takže čierna je na ňom skutočne čierna. Dokážem pochopiť, prečo na tomto „bazírovali“, Metro sú farbné štvorce s čiernym pozadím a ak by čierna nebola čiernou, všetci by si to všimli a kritizovali to. Oproti konkurencii je Lumia 920 dobre čitateľná aj na ostrom slnku (otestované v pekelných horúčavách leta 2013). Vyznávači týchto telefónov dookola omieľajú, ako krásne ostro všetko na displeji vidieť – je to pravda, ale že by to bol až tak veľký rozdiel, to nemožno tvrdiť. Písmo, fotky a všetko ostatné vidíte veľmi ostro, ale konkurencia je značne vyrovnaná, takže žiadna evolúcia, iba malé plus.

Nokia Lumia 920 - metro

Ževraj sa na AMOLED-och predošlých Lumií deformovali farby pri pohľade z uhlov. To sa na IPSku 920tky nedeje, obraz je rovnaký z akéhokoľvek uhlu. Telefón dokážete ovládať aj v rukaviciach (odskúšal som si to, funguje), ale nie je to vždy výhoda. Mne sa nedopatrením, vo vrecku nohavíc, podarilo telefón odblokovať (!). Po neskoršom vytiahnutí som bol celkom prekvapený, prečo mám spustenú aplikáciu. Okrem toho, že by displeju kľudne stačili 4 alebo max 4,3, nemám k nemu žiadne výhrady.

Nokia Lumia 920 - klávesnica

Foťák, kamera

Konečne sa dostávame k niečo zaujímavejšiemu. Na foťáku si Nokia dosť zakladala, robila okolo toho všeomožné promo (úspešné, aj neúspešné). Kvalitnú dvojpolohovú spúšť som už spomínal. Keď s telefónom fotíte, pripadáte si, akoby ste držali v ruke skutočný digitálny foťák. Rozlíšenie je 8,7 Mpix. Osobne mi je jedno, aké ná telefón rozlíšenie fotoaparátu, keďže som už držal v ruke všeličo, čo sa pýšilo vysokými rozlíšeniami a výsledok bol slabý. Opäť mi to pripomína situáciu s procesorom a RAMkami, ktoré čo som spomínal vyššie.

Nokia Lumia 920 nesklamala. Fotky sú naozaj úžasné. Škoda, že som ich nemal možnosť porovnať s iPhone 5. Oproti iPhone 4S sú živšie, z môjho pohľadu sú farby až príliš presýtené. Lumia sa snaží fotku akoby „zbaviť šumu“, no pri detailom zoome sú na fotke jasne viditeľné „artefakty“, spôsobené týmto procesom (takže to nie je veľká výhoda). Fotil som po svetle, po tme, v šere, fotil som prakticky každý deň, počas dvojtýždňového testovania. V zlých svetelných podmienkach si Lumia 920 počínala naozaj veľmi dobre. Ak radi a často fotíte, ak stále používate digitálny kompakt, určite budete spokojný a na digitál už ani nepomyslíte (akákoľvek zrkadlovka je samozrejme iná trieda).

Ukážka 1

Zaznamenal som jednu vlastnosť/chybu (neviem ako to nazvať), ktorá je možno spôsobená softvérom, alebo divným modelom (alebo je to naozaj vlastnosť, čomu by som sa však čudoval). Jednoducho po stlačení spúšťe foťáku telefón nezachytí fotku v momente stlačenia, ale o zlomok sekundy neskôr. Občas sa vám proste nepodarí odfotit danú momentku, premeškáte ju. Nemá to nič spoločné so stabilizáciou, ktorá je mimochodom perfektná (málokedy sfotíte rozmazanú fotku spôsobenú nechceným pohybom vašej ruky). Ani zmena akýchkoľvek nastavení foťáku nepomohla. Pevne dúfam, že táto nepríjemnosť sa v blížiacej 925ťke neobjaví.

Ukážka 2

Ďalším nedostatkom pri fotení je chýbajúca možnosť zaostrenia na žiadané miesto na displeji bez automatického sfotenia. Netusím, ako sú na tom konkurenti z rád Androidu, na iPhone ľahko zaostríte dotykom a následne môžete fotiť. Na Lumii 920 je to tak, že keď sa dotknete displeja, v daný moment tento objekt zaostrí ale rovno aj sfotí. Takto si nemôžete v kľude zaostriť na objekt. Je to len detail, ale zarazilo ma to. Navyše pri fotení sa nesmiete dotknúť veľkého, 4,5″, displeja, inak máte hneď sfotenú fotku. To sa mi stávalo celkom často. Trochu nedomyslené.

Ukážka 3

Taktiež trochu zamrzí absencia akejkoľvek indikácie nahrávania cez prednú kameru. Ostatné je ok a ak vám spomenuté mínusy nevadia, budete výsostne spokojní. Rozsiahlu fotogalériu, ktorá vznikla na rozličných miestach (napr. na víkendovej chate neďaleko Terchovej) si môžete pozrieť na mojom Flickr sete (neupravené fotografie).

Systém Windows Phone, prostredie Metro, použiteľnosť

Windows Phone 8 je pre mňa stále nedokončený systém, o čo svedčí veľké množstvo drobných detailov – napr. horná lišta, pri aktualizácii niektorých aplikácií vidno v alternatívnom (pravom) menu na vrchu cestu k dákemu súboru (celkom fun), reštart (podržaním tlačidiel) zariadenia znamená rozhodenie dátumu a času (aj keď je zaškrtnutá automatická aktualizácia, o ktorej funkčnosti značne pochybujem), telefón mi raz ráno pred spustením budíku zamrzol (budík nespustil, zaspal som) a pod. Mimochodom, budík nefunguje v režime lietadlo, ktorý si v noci vždy zapínam, keďže nechcem spať s telefónom s x sieťami rovno pri hlave a taktiež nemám rád, keď ma v noci otravujú SMSky (napr. z ČSOBčky, ktorá ich s chuťou rozosiela o 4:00 nad ránom). Telefón sa mi raz samovolne reštartoval, nemám tušenia prečo. Globálne nastavenie hlasitosti má za následok hlučné zvonenie a tóny „kláves“ a pritom relatívne tichý YouTube.

nokia-lumia-920-vyhladavanie

Ak ste niekde počuli, že Windows Phone je systém s reálnym multitaskingom, sklamem vás. Od skutočného multitaskingu má ďaleko a je na tom veľmi podobne ako konkurencia. Nemám tušenie, prečo sa dá meniť hlasitosť aj na lockscreene, tu sa dá následne meniť aj profil vyzváňania, ktorý je mimochodom buď zvoniť+vibrovať, alebo len vibrovať. Telefón úplne po tichu proste nikdy nebude. Navyše si omylom dokážete prepnúť hlasitosť, alebo profil vyzváňania (malá pravdepodobnosť, ale reálna).

Metro je z jednej strany super, pretože je rýchle, iné (nekopíruje konkurenciu), dlaždice si viete prispôsobiťp presne na svoj obraz. Čo ma však totálne vytáčalo bolo tlačidlo „odoslať“ v komunikačných (ale aj iných) aplikáciách. Proste je niekde dolu v ľavo, namiesto v riadku so správou, pekne v pravo (logicky). Nemám chuť lietať prstom po dlhom širokom displeji a hľadať najzákladnejšiu vec – odoslať! Milý Microsoft, premiestni základné tlačidlo tak, aby bolo, do frasa, po ruke!

nokia-lumia-920-sms

O spomínanom lietaní prstom by sa dalo hovoriť do nekonečna, keďže 4,5″ displej je dosť veľký. Za to ale nie je zodpovedný celkom Microsoft, ale výrobca, v tomto prípade Nokia. Ak chcete ovládať Lumiu 920 jednou rukou, potrebujete aspoň 11 cm palec (schválne si zmerajte palec). V aplikáciách, ktoré majú dôležité prvky v hornej oblasti (napr. FB, Twitter) + potrebujete používať tlačidlo back (úplne v ľavo dole na telefóne). Toto je na Lumii 920 jednou rukou nereálne. Musím ovčekovsky vyhlásiť – geniálny, v každej situácii jednou rukou ovládateľný, 3,5″ iPhone 4S! Ľudia zobuďte sa, 4,5″ až 5″ displeje (trend dnešnej doby) sú načačkaní ničitelia použiteľnosti. A často omieľané „môj telefón nahradí tablet“, alebo dokonca „môj 5 palcový telefón nahradí notebook“, to je, dámy a páni, prosím pekne, úchylnosť! K lietaniu prstom (pri používaní telefónu jednou rukou) patrí aj mizerná použiteľnosť vyhľadávania v sekundárnom menu (to je to vpravo). Proste naň mojim 8 cm palcom nedočiahnem (resp. dočiahnem, ak si telefón neistím zo spodu malíčkom, čo treba, aby telefón omylom nevypadol). Ak aj dočiahnem, tlačidlo vyhľadávať je značne malé a ťažko sa triafa „na prvýkrát“. Bez neho je nereálne rýchlo nájsť to, čo potrebujete.

Ako som hore spomínal, proti Metru ako takému nemám výhrady. Microsoft stavil na jednoduchosť a to sa im darí. Kde však zašli do extrému sú nastavenia. Tie nie sú zoradené podľa abecedy (v SK lokalizácii určite nie, v ENG si nie som istý) a preto v nich niečo nájsť je umienie. Chýbajú pri nich akékoľvek znázorňujúce obrázky, alebo rozdelenie do skupín (iba na systém a aplikácie, čo je málo). Jednoduchosť je fajn, toto je opäť (hore spomínaná) úchylnosť!

nokia-lumia-920-ludia-novinky

Pre mňa veľkým sklamaním je ospevovaná spätosť telefónu so sociálnymi sieťami. Jednak je dosť agresívna a dosť zbytočná. Vytešovať sa v reklamách z toho, že ako rýchlo dokážete publikovať status na priateľovom FB profile, to mi príde pri business class telefóne opäť dosť úchylné. Miešať „novinky“ zo všetkých sietí na jednom miesta, miešať všetky Facebook, Twitter, Linkedin kontakty s klasickými telefónnymi (pokiaľ si ich manuálne nepospájate), to mi pripadá fakt zbytočné. Nie každý to vyžaduje a pritom, ak telefón so sociálnymi sieťami nespojíte, zostánú v ňom „prázdne miesta“ a kopec reklamných lákadiel (založených práve na tomto) je zbytočných.

nokia-lumia-920-ja

Čo mi dosť vadilo je obmedzená možnosť nastavenia jasu. Automatike oprávnene veľmi neverím , pri veľkých prechodoch medzi priamym slnkom a tieňom senzor dosť „divočil“. Potom si už môžete vybrať iba „nízky, stredný, vysoký“, pričom nízky má od nízkeho ďaleko (pri čítaní v noci vám ten super svietivý displej vypáli nové očné otvory do hlavy). Nastavovanie klasickým „posuvníkom“ sa nekoná.

Použiteľnosť smartphonu ako takého nie je zlá. Základné veci ako nájsť / vytočiť kontakt, napísať SMS (okrem strateného tlačidla odoslať), prečítať / poslať mail, sfotiť, pozrieť fotku, otvoriť si stránku sú úplne ok, konkurencieschopné. To však pri telefóne tejto triedy (a ceny) nestačí.

Aplikácie

Na začiatku musím pochváliť Nokiu, za skvelé softvérové vybavenie, ktoré dodáva v Lumii 920. Kompletná Office sada, OneNote, aplikácie HERE City Lens, ale hlavne HERE Drive+ (navigácia) a HERE Maps (kvalitné offline mapy), Nokia Cinemagraph, to sú aplikácie v hodnote možno 80-100€. Ak ich využijete, berte to ako veľké plus, ktoré konkurencia (okrem výnimiek) neponúka.

nokia-lumia-920-aplikacie

Čo ma však dorazilo, bola kvalita Facebook, Foursquare ale aj Twitter a niektorých iných. Prakticky pri všetkých aplikáciách tretích strán (výnimku tvoria tie s telefónom dodávané), cítiť akúsi nedokonalosť, ako keby im ešte niečo chýbalo, vdýchnutie života, taká tá čerešnička na torte. Facebook aplikácia od Microsoftu je zlo, pomalé s veľmi slabou použiteľnosťou. Foursquare mi pripadá ožratú Apple Foursquare appku a ani Twitter nedosahuje úrovne toho, čo roky používam na iOS zariadeniach. Keď mi bude niekto tvrdiť, že je to neobjektívny názor – Twitter používam denne už 4 roky, z toho 3 roky na iPhone s rovankou aplikáciou. Twitter na Windows Phone používam 3 týždne a neviem sa dočkať, kým si zapnem ten na iOS.

nokia-lumia-920-fb-app

Viber, WhatsApp sú ok, ale opäť im niečo chýba. Používate ich z nutnosti. Ospevovaný Nextgen Reader je akoby trochu zaostalý brat appky Reeder z iOS. Internet Explorer nemá search, cez ktorý by ste rýchlo vyhľadali cez voliteľný vyhľadávač. Záhadou pre mňa potom ostáva „hardvérové“ tlačítko search v pravej dolnej časti obrazovky, ktoré spustí vyhľadávač Bing, ktorý u nás (zatiaľ) nikto nepoužíva (kvalitné výsledky má v USA, u nás nemá zmysel nič iné ako Google). Tým pádom je toto tlačidlo zbytočné. Možno sa dá nejak zmeniť, urazený z arogantnosti Microsoftu som to proste neskúšal. IE nie je nič extra, na to, aby som sa dostal k tabom („kartám“), musím spraviť minimálne 2 gestá prstom, rozdiely oproti nenávidenej jablčnej konkurencii spoznáte za chvíľu používania (nech sa bude variť žlč v anti-Apple deckách akokoľvek, Safari má značne navrch).

nokia-lumia-920-fsq

Aplikácia YouTube je zaujímavosťou a kapitolou samou o sebe. Microsoft sa už dlhšiu dobu snaží spraviť kvalitnú YouTube aplikáciu pre svoj Windows Phone systém, Google mu však hádže pod nohy riadne polená a tak všetky dosavadné výtvory musel siahnuť z obehu. Preto nemáte k dispozícii dostatočne použiteľný prehrávač najsledovanejšej multimediálnej stránky dnešnej doby. YouTube video neviete rotovať, vždy v jednej polohe, neviete ho jednoducho „pretáčať“, iba debilnými tlačítkami, keď sa z neho prepnete do inej aplikácie a potom naspäť, reštartuje sa a ide od začiatku. Viem, že za to MS (a už vôbec nie Nokia) nemôže, fakt je ale taký, že používateľ zatiaľ (leto 2013) nemá k dispozícii plnohodnotný YouTube prehrávač.

Z môjho pohľadu je väčšina aplikácií pre Windows Phone oproti konkurencii nedokonalejších. Či je to mladou platformou, alebo vývojármi, to mi je fuk. Aplikácií je menej a sú nedokonalejšie – tak to proste je.

Prenos dát z pôvodného telefónu do Lumie 920

Ak si myslíte, že prenos kontaktov, prípadne iných dát bude ťažkým procesom, podmieneným množstvo času stráveného hľadaním v Googli, poteším vás. Lumia (predpokladám, že aj iné Windows Phone telefóny) má jednoduchú aplikáciu „Prenos mojich dát“, ktorá zabezpečí stiahnutie všetkého potrebného cez bluetooth do minúty. Je to primitívne jednoduché a praktické. Chválim.

Zhrnutie

Nokia Lumia 920 je jednoznačne ambiciózny telefón. Ak ste vlastníkom staršieho iPhone, či nižších modelov Android telefónov, alebo ste doteraz žiadny smartphone nevlastnili, s Lumiou 920 chybu nespravíte. Nesmie vám však vadiť veľký a ťažký telefón. Ak už vlastníte iPhone 5, Samsung Galaxy S4, HTC One, či niečo obdobné (v rovnakej cenovej hladine), neexistuje (zatiaľ) veľa dôvodov na zmenu. Jednak sa nám sem valí Lumia 925 a dúfam aj v skorý príchod vylepšenií Windows Phone systému. Na Nokii, ale aj Microsofte samotnom, vidno, že veľmi veľmi chcú dohnať všadeprítomný Samsung / Android a trochu upadajúci Apple / iOS. Treba uznať, že sa im to trochu darí, ale zatiaľ to nestačí.

P.S.: V čase písania tejto recenzie na trch prichádza Lumia 925 a dúfam, že si ju budem môcť vyskúšať (aj keď neviem, či mi ju po tejto recenzii Nokia Slovensko zapožičia :-)). Verím totiž, že sa Microsoftu a Nokii konkurenciu dohnať podarí, len či už nebude neskoro.

Plusy:
+ IPS displej s ClearBlack
+ dá sa ovládať aj s rukavicou
+ bezkonkurenčná štandardná softvérová výbava
+ svižné inovatívne prostredie Metro
+ dvojpolohová spúšť foťáku
+ pekné fotky v horších svetelných podmienkach
+ slušná stabilizácia obrazu kamery
+ dizajn telefónu nekopíruje konkurenciu (okrem systému vkladania microSIM karty)

Mínusy:
+ hmotnosť (veľkosť nechám na vás)
+ telefón nevhodný na ovládanie jednou rukou (ak ju nemáte ako lopatu)
+ oneskorenie foťáku
+ chýbajúca možnosť zaostrenia žiadaného objektu bez automatického sfotenia
+ slabšie aplikácie v celkovo menšom počte
+ neprehľadné nastavenia
+ nedostatočné nastavenie jasu
+ zatiaľ neexistujúca YouTube aplikácia
+ pomalšie nabíjanie z počítača, ale aj z nabíjačky
+ zbytočné tlačítko vyhľadávania (iba Bing)
+ úchylne umiestnené tlačidlo odoslať (SMS, chat aplikácie a pod.)
+ „funkčnosť“ hornej lišty

Všetky obrázky

One thought on “Recenzia telefónu Nokia Lumia 920 – aký je Windows Phone 8?

  1. pet

    vyzerá to ako veľmi dobrý mobil, ale také veľke tehly ja nemusím a ani ta žltá farba sa mi nepozdáva

    Reply

Pridajte komentár