Razer Lycosa vs. Genius SlimStar 100 – ako dostať za 8€ viac ako za 70

By | 23. januára 2009

Sú to 2 týždne, čo som sa rozhodol kúpiť kvalitné periférie. Najprv som si kúpil novú myš Logitech G9 (chudera, mala to ťažké, keďže som predtým používal 6 rokov skvelú MX500) a spolu s ňou mi v balíku od Progamming shopu prišla aj objednaná klávsenica Razer Lycosa. Extrémne drahá, extrémne elegantná a extrémne zaujímavá, ale to iba na prvý pohľad.

image_203

Čo sa skrýva za vyše 70 EUR-vou klávesnicou? Čítajte ďalej. Na záver malé porovnanie s obyčajnou 8EUR-ovou Géniuskou.

Razer Lycosa

Balenie je štandardne efektné. Razer vyrába špeciálne progamingové výrobky a dáva veľký dôraz na doplnky a design. Prvý pohľad na rozbalenú klávesnicu nadchne asi každého. Krásny tvar, nízky profil, tmavé, efektné. V balení nájdete CD s ovládačmi a softvérom na nastavenie.

image_196

Kábel je dlhý, hrubý, má 2 USB a vstup a výstup audia, cez ktoré si môžete predĺžiť sluchátka a mikrofón. Taktiež druhý USB slúži ako predlžovačka na nejakú USB perifériu. Po zapojení káblu sa rozvieti podsvietenie kláves. A prichádza prvé sklamanie. Klávesy sú čierne, ak sa pozeráte na kávesy z uhla, nevidíte prakticky nič, iba slabučké modré svetielka a nie to znaky na kávesnici. Mne to ale až tak neprekáža, pretože sa pri práci na klávesnicu nedívam. Aj keď to tak na fotkách nevypadá, je to tak. Toto je asi prvý zarážajúci fakt, ktorý sa vám vybaví pri pomylsení na to, že koľko ste za klávesnicu vyhodili.

image_199

Nad numerickou klávesnicou sa nachádza dotyková plocha na ovládanie hlasitosti, prepnutia podsvietenia (3 režimy – svietia všetky, svieti iba W, A, S, D, alebo nesvieti nič) a ovládanie multimediálneho prehrávača (ľubovolného, dá sa nastaviť v dodanej utilite). Dostávame sa k ďalšiemu nedostatku. Táto dotyková plocha je podľa mňa jeden z najväčších nezmyslov, aký som kedy videl. Častokrát sa vám v noci po tme môže stať, že si vypnete podsvietenie namiesto zmeny hlasitosti, hlasitosť samo o sebe sa týmto spôsobom ovláda neprakticky, pretože pridávanie a uberanie proste neviete presne odhadnúť. Panel je podsvietený (tak ako ostatné klávesy) modrou farbou, v strede je logo Razeru. Toto je druhý zarážajúci fakt, ktorý sa vám vybaví pri pomylsení na to, že koľko ste za klávesnicu vyhodili.

image_200

Klávesnica Razer Lycosa je dosť ťažká a veľká. Je až príliž veľká, klávesy sú veľké a široké. Ak ju chcete okrem hrania využívať aj na písanie a pohodlnú prácu za počítačom, kde rýchlo striedate ruku na klávesnici a myši, tak na pohodlie zabudnite. Proste je príliž veľká na pohodlie. Po chvíli to zbadá každý. Máva rukami hore dole ako roztieskavačka. Samozrejme v dlhšom časovom rozpäťí to na zápästia a celkovo ruky nepôsobí dobre, unavia sa vám skor. A nepomôže vám ani vcelku šikovná podopierka pod zápästia v dolnej časti klávesnice (je tam priskrutkovaná, pravedpodobne sa dá odňať, neskúšal som). Toto je tretí zarážajúci fakt, ktorý sa vám vybaví pri pomylsení na to, že koľko ste za klávesnicu vyhodili.

image_201

Tlačítka, respektíve klávesy klávesnice… kapitola sama o sebe. Ako som už spomínal, sú veľké široké a s relatívne nízkym profilom (notebookovské klávesy majú samozrejme nižsí profil.  Hore sú znížené do akoby hranola. Sú matné ale ich vyhotovenie mi silne pripomína 15 rokov staré klávesnice. Nonsens, ťažko sa hľadajú slová. V horenj časti klávesnice sa stláčajú pomerne dobre a mäkko (ale stále asi 10x tažšie ako na Genius SlimStar, ktorú spomeniem na záver), avšak v spodnej časti je to horšie. Možno si to nevšimne každý, ale ten čo na klávesnici bude pracovať (pracovať, nie hrať) viac dní si to všimne určite. Napr. na tej mojej (je to možno vada konkrétneho kusu) sa klávesa „V“ stláčala ako na 5 rokov používanej, zničenej, lacnej klávesnici. Ak som náhodou ťukol na klávesu nie v strede, alebo dolu, ale hore, alebo v ľavom, alebo pravom rohu vôbec sa klávesa nezatlačila, proste 100% odpor, ani veľkou silou ju v týchto miestach nezatlačíte. Pritom je táto klávesa pre programátorov veľmi dôležitá (CTRL+V). Tak isto klávesa ENTER pôsobí dojmom, ako keby niekto predomnou bol po ňom trieskal. V pravej časti je pri dotyku preliačená, ako keby jej vovnútri chýbala nejaká podporná časť. Takto by sa dali nájsť chyby na viacerých klávesoch. Plne si uvedomujem, že je klávesnica herná, ale aj tak je toto štvrtý a najviac zarážajúci fakt, ktorý sa vám vybaví pri pomylsení na to, že koľko ste za klávesnicu vyhodili.

image_1971

Jedinú jasnejšiu výhodu klávesnice vidím v makro nastaveniach. Na každú klávesu si v dodanej utilite môžete nastaviť radu udalostí (minimálne 1 udalosť) s voliteľnými časovými oneskoreniami. Dá sa to efektívne využiť, avšak ja som za 2 týzďne testovania som si na nič z toho nenavykol.

Razer si u mňa týmto vyslúžil silné podozrenie, že klávesnice vyrábať nevie a že by mal ostať hlavne pri myšiach, tie mu idú dobre. Za vyše 70EUR dostanete dizajnovo peknú, ale veľkú, ťažkú, nepraktickú, zle podsvietenú, klávesnicu s neskutočne nekvalitným prevedením kláves, ktoré sa dajú ľubovolne nastaviť makrom. Ak by som na nej nepracoval a iba ju prezentoval kvôli peknému vzhľadu môjho pracoviska, budiž, ale praktické využitie je nulové. Pre mnňa veľké sklamanie a keby ju mám hodnotiť z hladiska cena – pomer kvality na stupnici od 1 po 10 (pričom 10 je najlepšie), dal by som jej 2.

Genius SlimStar 100

Na záver si dovolmí malé prirovnanie k jednotuchej, nenápadnej a hlavne lacnej klávesnici Genius SlimStar 100. Po 2 týždňoch trápenia sa s Razer Lycosa, som sa rozhodol vyskúšať niečo iné. V obchode som si skúšal rôzne modely (Logitech Ultra Slim, nejakú Prestigo a iné), najlepšie mi padla zrovna táto Genius.

slimstar100

Klávesy Genius SlimStar 100 sa stláčajú neskutočne dobre, netreba vyvinúť skoro žiadny tlak na ich stlačenie. Sú vyhotovené s klasických plastových materiálov a či na na ťukám z hora z boku z dola, vždy sa pohodlne stlačia. Prevedenie si dokážem predstaviť aj lepšie, ale za 8EUR je to výborné.

Veľkosť je ideálna na prácu, ale aj na hranie. Už žiadne mávanie rukami. Nedostatok vidím v krátkom kábli (koncovka je USB, dodáva sa s PS/2 redukciou). Kábel je príliž krátky, aby mi zo stola dočiahol k počítaču, ktorý mám pod ním. To mi ale nevadí, pretože používam USB predlžovacie káble, predsalen nie každý má takto (reklatívne) ďaleko počítač od periférií.

Čo sa týka multimediálnej obsluhy, klávesnica nemá žiadne multimediálne klávesy, akurát malé tlačítko pre sleep. Inak je rozloženie štandardné a klávesy sú presne tam, kde majú byť.  Žiadne makro nastavenia sa nekonajú.

Design klávesnice je jednoduchý, čierno-strieborný. Nijak extra neoslní, ale to nevadí. To všetko vyváži pohodlie pri práci, ktoré na tejto klávesnici za 8EUR budete pociťovať.

14 thoughts on “Razer Lycosa vs. Genius SlimStar 100 – ako dostať za 8€ viac ako za 70

  1. Brian

    Velmi subjektivna a negativna recenzia…treba mysliet aj na inuch ludi a nie takto uplne zhodit nejaky pro gaming vyrobok … :) a vidam skor pozitivne ohlasy ako negativne…

    Reply
  2. nnnn!

    Mam Lycosu doma asi 3 mesiace a som s nou dost spokojny a na podsvietenie sa mozes pozerat s akeokolvek uhlu a je svetle vzdy …nevie preco si myslis ze klavesi ani nejsu vidiet… si sa na tu klavesnicu pozeral s podstola???… Je vela negativnych ohlasov na Razer Lycosu ale myslim ze minimum 30% ludi vyhovuje prave "takyto" typ klavesnice… Kazdy preferuje inu klavesnicu…

    Reply
  3. Pingback: Apple Klávesnica na PC vo Windows 7

  4. Slanina

    Najdolezitejsia vec na klavesnici je antighosting, ak to ta Genius SlimStar 100 ma tak nie je co riesit. Registruje viac ako 3 stlacene tlacidla naraz?

    Reply
  5. keket

    neviem preco hodnotis gamingovu klavesnicu pohladom ked niesi progamer?? toto je robene pre progamerov a nie pre programatorov alebo hoc koho… proste ked je to pre hracou tak to nebude kupovat programator a zase naopak… uvediem priklad mys… zober si neaku od razer alebo logitech… kedze som bol grafik a nie progamer tak som potreboval mys na grafiku takze som mal mys pre grafikov od firmy logitech… teraz som hrac cize som si zadovazil mys hracsku cize od razer a to deathadder… ked obcas robim nieco s grafikou tak sa mi robi dost tazko preto ze mam GAMINGovu mys… a zase naopak s logitechov som nevedel nic trafit a s deathadder to je jedna basen… samozrejme s poriadnou podlozku… jednoducho ty si hodnotil vec ktora nieje robena pre teba ale pre niekoho ineho ktory ju vyuzije naplno…

    Reply
  6. Veyron

    Ohľadom toho podsvietenia – mne práve, že takéto podsvietenie vyhovuje, pretože aspoň mi nijako výraznejšie v noci neprekáža, teda nie je vôbec nijako rušivé. A okrem toho sa zriedka kedy pozerám na klávesnicu ked s ňou robím a ked sa aj pozriem, tak iba tak námatkovo a ani si pritom nejako nevšímam čo je na klávese napísané. Teda mám strojopis a vôbec veľmi dobre poznám polohu každej klávesy a čo daná klávesa vykoná po stlačení, takže nemám ani veľmi problém ju používať hoci aj bez podsvietenia. Preto som tento tvoj uvedený názor označil s môjho pohľadu, ako za nezmysel.

    Dotykáče sú všeobecne menej praktické, ale nato tu mám napr výborný kruhový ovládač pri reprákoch, či množstvo dalších ovládačov na ovládanie hlasitosti, takže tie na klávesnici skoro ani nepoužívam, preto to pre mňa teda zápor nie je. Teda je to iba nepodstatný detail, aj ked by som to mal porovnať s ovládaním môjho nového dotykového mobilu(Nokia 5800), tak tomu sa ten display ovláda samozrejme mnohokrát lepšie, ale tak to je trošku iný prípad.

    No hej, subjektívny, ale aj tak nedokážem pochopiť, ako sa môže zdať niekomu veľká :) Podľa mňa menšia by už nemohla byť, inak bola nepraktická.

    Hodnotiť naozaj kvalitu si myslím, že budem môcť tak za nejaký rok, či dva, ale z prvého dojmu som s materiálmi a kvalitou maximálne spokojný a pevne teda dúfam, že po roku to nebude presne naopak :) Ak aj také problémy podaktorý majú, tak verím, že mňa ten problém obíde(Ja som si už svoje nešťastie na chybné výrobky hádam odbil, napr. pri čerpadle z ktorého mi vytiekla kvapalina :D).

    Ako sa hovorí – "sto ľudí, sto chutí" :p A v prípade výrobkov aj šťastie na kvalitne vyrobený konkrétny kus, či práve naopak nešťastie na nejaký chybný.

    Reply
  7. Veyron

    Sám mám túto klávesnicu a už v polke som sa chytal za hlavu, čo to má byť toto za recenzia??? Normálne som rozmýšľal, či autor náhodou nekúpil niečo iné…

    Vyjadrím sa konkrétne k štyrom „zarážajúcim faktom“.
    Prvý: Totálny nezmysel(neviem čo k tomu dodať).
    Druhý: Nepáči sa mi, že nevidím graficky na obrazovke, ked uberám, či pridávam hlasitosť, ale žeby som niekedy nevedel trafiť na to, čo chcem, sa mi teda nikdy nestalo(musel by som byť fakt čapták a to mám veľké prsty).
    Tratí: „Veľká a ťažká“??? Ked som prvý krát vybral túto klávesnicu z balenia, tak mi pripadala nejaká maličká, ale to bol iba očný klam, pretože po prirovnaní k starej som prišiel nato, že je viac-menej veľkostne rovnaká. A ako ju používam, tak mi príde veľkostne úplne akurát vhod.
    Stvrtý: Ohľadom kvality klávesnice – to fakt nechápem na aký kus si mohol naraziť, pretože jednak ja žiadne problémy s nejakým „V“, či Entrom rozhodne nemám a ak by som mal ohodnotiť materiály použité na klávesnici, či ich spracovanie, tak by si vyslúžili ohodnotenie výborné!!!

    Moje hodnotenie tejto klávesnice, po mojich vlastných skúsenostiach, je 9,5/10. Nič v zlom, ale tvoje hodnotenie mi príde až príliš negatívne ovplyvnené. Normálne mám pocit, že značku Razer nenávidíš. To je môj názor.

    Reply
    1. admin Post author

      Prvy: to nie je len moj nazor ale vseobecny objektivny nazor na tuto klavesnicu (stretol som sa s radou ludi, ktorym vadilo slabe podsvietenie, novsi model klavesnice tento problem riesi).

      Druhy: Tak isto to nie je subjektivny nazor a stretol som sa s nim viackrat. Nie je to dobre riesenie a vobec sa mi nepaci.

      Treti: Toto je subjektivny nazor, dakomu sa moze zdat velka a tazka dakomu nie, kazdy je zvyknuty na nieco ine.

      Stvrty: Kvalita klaves je naozaj diskutabilna. Mal som viac ako 10 klavesnic, rozne kvalitnych a rozne drahych. Tato je najdrahsia a kvalita klaves asi najnizsia PRE PISANIE. Na hry je hodna, pretoze vydrzi aj rychle a intenzivne stlacanie klaves a urcite sa menej opotrebuje. Klavesy su relativne tvrde a pogumovane.

      Za nazorom si stojim a ved staci sa pozriet po nete, podobne reakcie su na kazdom kroku. V kazdom pripade som rad ze sa ti paci a ze si zbytocne peniaze nevyhodil ;)

      Reply
  8. caro

    Budem rad ak zas ty mne nieco vytknes a prepac za urazky a diky.

    Reply
  9. caro

    Trocha som si presiel tvoju stranku a mozno mas v niecom pravdu ale citujem:Klávesnica Razer Lycosa je dosť ťažká a veľká. Je až príliž veľká, klávesy sú veľké a široké. Ak ju chcete okrem hrania využívať aj na písanie a pohodlnú prácu za počítačom, kde rýchlo striedate ruku na klávesnici a myši, tak na pohodlie zabudnite.“ myslim ze RAZOR nevyraba klavesnice na pohodlnu pracu za pocitacom ale na hry a myslim ze kazdy si je toho vedomy ked kupuje taku klavesnicu.
    dalej citujem:Tlačítka, respektíve klávesy klávesnice… kapitola sama o sebe. Ako som už spomínal, sú veľké široké a s relatívne nízkym profilom (notebookovské klávesy majú samozrejme nižsí profil. Hore sú znížené do akoby hranola. Sú matné ale ich vyhotovenie mi silne pripomína 15 rokov staré klávesnice.- velke a siroke su preto aby si na ne videl aj ty a uz kazda bezna klavesnica za 200KC ma nizky profil -teda tvoju vytku nechapem a co sa tyka 15 rokov starych klavesnic podla textu usudzujem ze su starsie ako ty.
    dalsi citat:Možno si to nevšimne každý, ale ten čo na klávesnici bude pracovať (pracovať, nie hrať)-klavesnica je urcena na hranie!!! Ty si tiez cinkularku nekupujes aby si na nej rezal zatacky
    dalsi citat:sa klávesa “V” stláčala ako na 5 rokov používanej, zničenej, lacnej klávesnici. na tvoju obranu musim povedat ze niesy jediny ktory ma takyto problem(ale toto je herna klavesnica na nej nemozes pisat- Velke Vinvizuman Vikratol VelkoVyrobo Vo Vrutkach)inac diky za typy(bol som naslintany na tu klavesu ale vdaka tebe zvazujem) a jedine co tvojej recenzii chyba je bodovo ohodnotenie.

    Reply
  10. Pingback: Pracovný nástroj moderného webdesignera | Exotov bóÓlog

  11. Majo

    For Gamers, By Gamers… ja som snou spokojny, aj ked je momentalne v reklamacii….

    Reply
  12. Tom@S

    ten druhy ksunt mam doma aj na pro desktope. Ten kabel je naozaj kratky, neviem ako zase rozmyslali, ledva dociahned ku krabici, ale za par stovak do pohody.

    Reply
  13. Pingback: Podložka Razer eXactMat - ako efektívne utratiť 21€ | Exotov bóÓlog

Pridajte komentár