Prirodzený linkbuilding alebo ako májú vyzerať spätné odkazy

By | 26. júla 2011

To, že získavanie spätných odkazov – „linkov“ je jedným zo základných pilierov dobrého umiestnenia vo vyhľadávaní isto vedia všetci, čo si tento článok naklikli. Bez linkbuildingu sa na konkurečnejšie frázy proste neuchytíte (resp. nie na popredných pozíciách). Google je ale fajnová fajnovka a nie všetko je mu po chuti. Ako má vyzerať čo najprirodzenejší linkbuilding som zhrnul v prvom zo série článkov na tému SEO, ktorej sa aktívne venujem.

V zásade platí, že..

Najlepší spätný odkaz je

  • zo stránky, ktorá je vysoko v SERPe
  • anchor text (text odkazu) je hlavné kľúčové slovo
  • odkaz sa nachádza na úvodnej stránke v texte (v contente)
  • a čo najvyššie v zdrojovom kóde (resp. aj čo najvyššie z vizuálneho pohľadu).

Príklad – slovo „tetovanie“

  • získame link zo stránky tetovanie.net (4. pozícia v google.sk)
  • odkaz bude vypadať takto <a href="http://www.vasa-stranka-o-tetovani.sk/">tetovanie</a>
  • odkaz bude umiestnený na začiatku textu, hneď pod nadpisom „Tetovanie – všetko o tetovaní“

Týmto spôsobom pre našu teoretickú stránku www.vasa-stranka-o-tetovani.sk získame hodnotný odkaz z vysoko postavenej stránky, odkaz bude z vysoko relevantného zdroja, jeho anchor sa bude presne zhodovať s tým, na čo optimalizujeme a bude umiestnený na najlepšom možnom mieste na webe (hlavná – indexová stránka má najvyšší rank a dôležitosť).

Toto je realita, ale…

Ideálne spätné odkazy nie sú vždy ideálne

Prestavte si, že by ste pre svoju stránku získavali iba takéto – ideálne spätné odkazy. A verte mi, že Google by čoskoro zbadal, o čo vám ide… Preto sa odkazy pri linkbuildingu rozmiestňujú na rozličné miesta a rozličné weby.

Rozmiestnenie odkazov

Ideálne je získavať väčšiu časť odkazov zo spomínanej ideálnej pozície, o niečo menej odkazov zo sidebaru (bočnej lišty), niečo z footeru (pätičky) a možno čosi aj z headeru (hlavičky). Je vhodné nechať niektoré linky side-wide (odkaz bude na každej podstránke odkazujúceho webu), niektoré non-site-wide (odkazuje iba z konkrétnej stránky).

Obsahovo nerelevatné odkazy z webov s vysokým GTPR

Z vlastnej skúsenosti viem potvrdiť, že aj odkaz z menej relevatného webu (iná tématika – zameranie) môže byť neskutočne užitočný. Ak získate odkaz z webu, ktorý má napr. GTRP 6/10, tento odkaz pomôže hlavne pri indexácii veľkého množstva podstránok vášho webu (veľký eshop, veľký katalóg, rozľahlé diskusné fórum a pod.). Spätné odkazy z webov s vysokým GTRP majú svoje opodstatnenie aj pri menšej resp. nulovej obsahovej relevancii. Ich prehnané množstvo však môže postrádať zmysel.

Follow vs. nofollow odkazy

Rád by som tejto tématike venoval samostatnú kapitolu tohoto článku, pretože si ju zaslúži.

Samozrejme všetci vieme, že najlepšie sú tzv. follow odkazy. Ich opakom sú odkazy s html atribútom nofollow (príklad <a href="http://www.vasa-stranka-o-tetovani.sk/" rel="nofollow">tetovanie</a>). Atribút nofollow je pre google označením, že tento odkaz nemá mať vplyv na pozície odkazovaného webu – nemá cezeň prúdiť „odkazová šťava“. Nofollow sa aktívne využíva v  komentároch blogov, diskusných fórach, na sociálnych sieťach (Facebook, Twitter), bookmarkových službách ale aj na takej Wikipédii. Tieto odkazy sa vo všeobecnosti získavajú jednoduchšie a preto sú rajom pre spamerov (teda okrem Wikipédii).

Z tohoto nám zatiaľ vyplýva, že je vhodné získavať len follow odkazy. Nie je to však celkom pravda…

Experti zo SEOmoz.org (pri testovaní na stovkách webov) dokázali, že nedostatok nofollow odkazov má negatívny vplyv na linkbuilding. Treba povedať, že prirodzené získavanie nofollow odkazov je normálnou, bežnou vecou. Vezmite si popularitu nejakého odkazu na sociálnych sieťach. Ak je niečo populárne na sociálnych sieťach, linkuje na to wikipédia, šíri sa to bookmarkovacími službami a ľudia na to odkazujú v komentároch pod blogmi – niečo na tom bude (a to vie aj Google) – napriek tomu, že sú to všetko nofollow odkazy.

Konkrétny príklad

Ako príklad môžem uviesť dobu, keď boli populárne iSerialy.sk (web, ktorý umožňoval sledovať veľké množstvo aktuálnych seriálov, vložených cez embed kódy). Na rozličných diskusných fórach (veľkých, malých, komerčných, nekomerčných atď.) sa často objavovali otázky typu – „kde si môžem pozrieť tento seriál“ a odpoveďou boli odkazy na stránky iSerialy.sk (či už hlavnú stránku, alebo podstránky konkrétnych seriálov). Drvivá väčšina týchto odkazov boli nofollow odkazy. Situácia sa opakovala aj na sociálnych sieťach a blogových komentároch. Len zlomok odkazov bol follow. (mimochodom toto je ideálny príklad linkbajtingu – niečo dostatočne zaujímavé na to, aby to priťahovalo pozornosť ľudí a – najužitočnejšia white SEO metóda odkazovania)

Web sa napriek tomu, za krátky čas, vyšvihol na prvé miesta vo vyhľadávaní na všetko, čo sa seriálov týkalo.

Nepodceňujte silu prirodzených nofollow odkazov.

Domény s rovnakým majiteľom a serverom vs linkbuilding

Príklad

Máte x webov podobnej tématiky a chcete toho faktu využiť, takže určíte jeden web ako hlavný a budete sa ho snažiť dostať hore pomocou odkazov z ostatných vašich webov. Domény máte registrované na rovnakého majiteľa (napr. vaše SK-NIC ID) a na jednom serveri (napr. súkromný dedikovaný, alebo virtuálny server).

Verte alebo nie, Google pozná aj toto (osobná skúsenosť) – vie (predpokladá), že weby patria tomu istému človeku. Predpokladá, že daný človek má jednoducho možnosť weby prelinkovať a teda jednoducho si prilepšiť. Tieto odkazy preto môžu (ale aj nemusia) byť (čiastočne) devalvované (znížená ich hodnota). Áno, je tu veľa hypotéz a domnienok, ale ak sa zaoberáte napr. tvorbou MFA (obsahové weby vytvorené za účelom zárobku z reklamy) a zameriavate sa na jedno odvetvie, táto problematika sa vás dotýka.

Suma sumárum

  • odkazujte z rozličných častí webstránok
  • odkazujte non-site-wide aj site-wide
  • odkazujte follow aj nofollow
  • odkazujte hlavne z obsahovo podobných webov
  • minoritne odkazujte z webov s čo najvyšším GTRP (hlavne ak máte web s veľkým počtom podstránok)
  • občas odkazujte z obrázkov (<a href="http://www.stranka.sk/"><img src="obrazok.jpg" alt="anchor" /></a>)
  • odkazujte s URL ako anchorom – <a href="http://www.moja-stranka-o-tetovani.sk/">www.moja-stranka-o-tetovani.sk</a>
  • neponáhľajte sa, prehnane veľký počet odkazov naraz môže byť pre Google podozrivý
  • určite sa snažte získavať odkazy na (aspoň) pol roka resp. ideálne rok a neskôr ich (hlavne tie kvalitnejšie) predlžujte
  • PR články na blogu sú fajn, ale ich počiatočný boost efekt sa stráca, keď článok „zapadne prachom“ v archíve blogu
  • odkazujte z webov hostovaných (aj) na iných serveroch a vlastnených (aj) iným majiteľom

A hlavne – snažte sa vytvoriť obsah, na ktorý budú ľudia odkazovať sami – ktorí budú linkovať z vlastnej vôle, ktorý budú zdieľať na sociálnych sieťach, ktorý stojí za za to, že bude umiestnený na wikipédiu.

Tip a malá rada na záver – založte si účet na profi sociálnej sieti Linkedin. Odkazy z tohoto profilu sú follow a pri aktívnom účte si ich Google všimne.

12 thoughts on “Prirodzený linkbuilding alebo ako májú vyzerať spätné odkazy

  1. peter tutor

    tak to s tym ze google kontroluje majitelov domen, to ma dostalo
    ad nofollow
    svojho casu som vela cital o tom, ze nofollow nefunguje…
    ja som nejako ratal s tym, ze taka masa linkov sa neda predsa ignorovat,
    myslim v stovkach ci tisickach odkazov – socialne siete a pokial zaujimava vec tak priamo prelink na produkt/web
    takze moja teoria sa nejako potvrdila… dik
    clovek sa hned citi lepsie ked zisti ze neni az taky blbec

    Reply
  2. Michal Zuber

    Vďaka. O kontrole „Domény s rovnakým majiteľom a serverom“ som netušil a má to niečo do seba. Ten nofollow moc neriešim, predsa odkaz je na to, aby priniesol návštevu. Nofollow link na veľmi navštevovanej stránke mi môže doniesť väčšiu návštevu ako taký follow, ktorý síce pomôže v SERP, ale neni garantované, že z tej prvej pozície musí prísť veľa návštev. Predsa, keď to ľudia nehľadajú, tak nezadajú a zbytočne som prvý v SERP.

    Reply
  3. Pingback: Odkaz, ktorý neprenáša návštevnosť, nie je (prospešným) odkazom!

  4. Pingback: SEO pre rok 2012

  5. Martin

    Zaujímavý poznatok s nofollow odkazmi. Mám plno kníh a nikde sa tento poznatok neuvádza. Dobrý článok.

    Reply
  6. Pingback: Black linkbuilding – komentáre na .EDU doménach | blog.serp.sk

  7. aloe man

    ja mam zase znameho, co mal stranku iba s nofolow linkami a aj napriek tomu bol v Google na prvej pozicii.
    To s tym vacsim poctom stranok od jedneho majitela sa da vyriesit novym linkovym kolesom, dobre ho popisuje Jared v jeho backlinks academy…

    Reply
  8. Brozman

    A presne toto sa mi na tebe paci – vzdy vies prist s niecim novym. Ked si clovek precita clanky, ktore sa niecim dotykaju SEO, tak vzdy nadabi na to iste, mozno inak sformulovane.

    Je to odvetvie, ktore sa vyvija spolu s vyhladavacmi a roznymi sluzbami (socialne siete, blogy…)

    Nebudem ti tu zbytocne kecat (aj ked komentare su dobrou formou ziskavania prirodzeneho obsahu, bez dalsej namahy autora).

    Naozaj sa mi clanok velmi pacil, zaskocili ma hlavne fakty o follow a nofollow, velmi uzitocne.

    Este raz velka vdaka.

    Reply
  9. Alík

    škoda, že jsem něco podobného zjišťoval pár měsíců, teď si to každý může přečíst během pár minut :-).

    Reply
  10. Marek

    Na úvod chcem poďakovať za výborný článok. Ohľadom nofollow a dofollow odkazov: starám sa o cca 30 stránok, ktorým robím linkbuilding a z mojich pozorovaní vyplýva, že je lepšie, keď prevažujú nofollow odkazy nad dofollow (tipujem pomer 6:4, pre google je takéto rozloženie linkov prirodzenejšie). Dokonca mám stránku na ktorú vedú len nofollow linky a zobrazuje sa na prvej strane, naproti tomu iná stránka s prevažne dofollow odkazmi je na tom horšie.

    Reply

Pridajte komentár