Pomalý a trhaný Firefox, dočkáme sa niekedy dobrého browsera?

By | 6. januára 2009

Donedávna som bol síce veľkým zástancom Firefoxu, no v poslednej dobe (ono to nie je až tak posledná doba, je to už viac ako pol roka) to s ním ide dole vodou. Má síce skvelé pluginy, pre mňa 100% vyhovujúce GUI a ďalšie veci, teda celkovo veci bez ktorých by som už teraz asi „neprežil“, resp. ťažko zvykal na nové, avšak jeho celková spomalenosť, trhnutie aplikácie (všetkého čo robím vovnútri Firefoxu) v pravidelných, asi 10 sekundových intervaloch mi začína totálne liezť krkom.

firefox


Aby sme to ujasnili hneď na začiatku, viem, že si myslíte, že veď pomôže reinstall, vypnutie pluginov, vyčistenie histórie a uložených dát, ale to som už všetko robil x-krát. Ak to aj pomôže, tak len na veľmi krátku dobu.

Ktoré pluginy využívam? (dôvod, prečo stále Firefox používam)

  • Adblock Plus – skvelý plugin na blokovanie nežiaducej reklamy, dopomáha k zrýchleniu chodu Firefoxu aj na starších mašinách, pretože veľa flash reklám hrozne spomaľuje a zaťazuje CPU
  • Alexa Sparky – jednoduchý plugin, ktorý ukazuje alexa rank danej domény
  • Download Statusbar – neschopný download bar Firefoxu, ktorý za roky nebola Mozilla schopná nijak zvlášt upgranuť alebo vylepšiť, nahradzuje tento šikovný plugin
  • FlashGot – nadstavba pre FlashGet (download manager), sťahujem pomocou neho dáta z rapidshare, jednoducho označím skupinu rapid linkov, CTRL+F2 a už sú vo FlashGete. Easy.
  • Live PageRank – ukazuje v GTPR v statusbare pre aktuálnu stránku
  • Mouse Gestures Redox – mouse gestures, alebo navolené akcie na určité pohyby myši so stlačeným tlačítkom, veľmi praktické, ľahko osvojiteľné a ťazko odvykateľne
  • Web Developer – Čerešnička na torte. To najlepšie som si nechal na záver. Najkvalitnejší plugin pre Firefox vôbec, neskutočne uľahčuje moju prácu, jeho debug funkcie sú na nezaplatenie a okrem uľahčenej práce neuveriteľne šetrí čas. Povinnosť pre webdesignérov!

Prečo by som ho najradšej odinštaľoval a už nikdy nespustil?

  • Spomalený ajax – všeobecne mi po čase spomalia všetky ajaxové aplikácie napr. založené na jQuery frameworku, alebo iných. Neporovnateľne rýchlejšie a plynulejšie fungujú tie isté na Google Chrome.
  • Pravidelné seknutie – všetky webaplikácie, v ktorých pracujem v okne prehliadača – či už sú to wysiwyg editory, stránky všeobecne, častokrát video vo flash playeri, atď. v určitých časových intervaloch „seknú“, alebo swapnú, neviem to presne označiť, ale pauzne to akúkoľvek činnosť na zlomok sekundy. Ten je však badateľný, neskutočne otravný a častokrát sa kvôli tomu pomýlim.
  • Po aktualizácii nefunkčné pluginy – niektoré pluginy, ktoré denne využívam, po väčšej aktualizácii nefunguju. To však býva vyriešené v kráktom čase, našťastie.
  • Pomalý štart – na to sme si už ale asi všetci zvykli, že ano, ale to, že mi časom začne zaberať pol giga ram, na to sa ťazko zvyká, aj keď mám 4GB. Ja to vidím na neoptimalizovanú aplikáciu, ktorá bude žrať čoraz viac a viac systémových prostriedkov. Časom sa spomalí celá. Skoro ako Windows :)
  • Ďalšie – drobností by som našiel nespočet, nemá zmysel ich tu menovať, možno je väčšina z nich dokonca subjektívna, ale ja som náročný človek čo sa tohoto týka.

Aký browser pre náročného používateľa / pre webdesignéra?

Dočkáme sa niekedy, bude to už sakra? Na Operu si proste nezvyknem, nesedí mi a nikdy mi sediet nebude. Internet Explorer 7 by som nepoužíval, ani keby mi MS zaplatí (Radek Hulán? Webdesignérsky expert prešie podozrivo rýchlo na IE7 :) ). Nádej vidím v Google Chrome. Skvelý interface, príjemné gui, realtime práca je realitme práca, na nič nečakám, všetko „lieta jak divé“, plynulo rýchlo. Môžem mať otvorených 30 tabov (u mňa častá realita) a browser sa z toho „neposerie“ ako je to v prípade Firefoxu. Avšak Chrome nemá ani časť toho čo nutne potrebujem (spomínané pluginy). Ak bude obdoba Webdeveloperu a Adblocku pre Chrome, určite naň prejdem. Teraz je len alternatívou k pomalému Firefoxu, na ktorý mám dennodenne väčšie nervy.

Na záver len zhrniem. PC na ktorom pracujem – INTEL Core 2 Duo E4500 2.20Ghz, 4GB RAM DDR2 Patriot, nVidia PX8600GT 256MB DDR3, WD VelociRaptor 74GB 10.000 RPM (systém, work), WD 500GB SATA2 7200 RPM (multimédiá), 26″ LCD Samsung 2693HM + periférie. OS MS Windows Vista Ultimate x64. Malo by toto PC nestíhať internetový browser? Ano, potlačil archaický IE, ano priniesol do sveta webdesignu čerstvosť štandardov W3C. Ale za takúto cenu? Že sa z neho časom stane nepoužitelná spomienka na staré dobré časy (Firefox 1x).

PS. Ospravedlňte štýl, akým som vyjadril niektoré fakty, písal som to v pri určitom stupni agresívnej depresii.

4 thoughts on “Pomalý a trhaný Firefox, dočkáme sa niekedy dobrého browsera?

  1. Pingback: Firefox a občasné sekanie stránky s flash prehrávačom

  2. Pingback: Zoznam programov na každodenné použitie | Exotov bóÓlog

  3. Peter

    presne si vystihol moje pocity, niekedy mam chut vyhodit PC von oknom … a tiez vidim nadej v Google Chrome, ale tie pluginy mi tam hrozne chybaju, zvykol som si na ne … a este jedna poznamka, mam pocit, ze FF je pomale len od verzie 3.0

    Reply
  4. Andrej

    No, toto presne pozorujem aj ja. Ale mam pocit, ze FF nas „rozmaznal“ a nechal nas zvyknut si na to mat otvorenych 100 tabov a preto sa nam zda byt pomaly…

    Reply

Pridajte komentár