Pirates of Silicon Valley – TIP na film

By | 13. februára 2010

Good artists create…
great artists steal

Leonardo DaVinci

Dnešný TIP na film bude trochu z iného súdka, ako obvykle. Rád by som vám totiž odporučil film (u nás na DVD nikdy nevyšiel) Pirates of Silicon Valley (resp. v českom preklade Piráti zo Silicon Valley). Nevideli ste ho? Nikdy ste o ňom nepočuli? A ste z IT brandže? Tak je to pre vás povinnosť. Nie ste? Nevadi! Prečo?


Film Pirates of Silicon Valley je príbeh o tom, ako vzniklo jedno najväčších bohatstiev na svete, alebo ak chcete, najväčšia softvérová spoločnosť na svete – Microsoft. Samozrejme nechýba ani Apple, resp. tu sa to všetko začína. Ako založil Steve Jobs a Steve Wozniak jednu z najpokrokovejších počítačových firiem na svete? Ako sa dostal Bill Gates na kolená samotné IBM? Mladí študenti sa dali na (vtedy ešte neprebádanú) dráhu výroby osobných počítačov a počítačového softvéru. V 70tych a 80tych rokoch bola táto oblasť určená pimárne pre úzku odbornú verejnosť, ale ich zásluhou sa masovo rožšírila medzi obyčajných smrteľníkov. Rozpisovať konkrétnosti nebudem, to dúfam pochopíte. :-)

pirates bill gates steve jobs bill gates

Inovatívne myslenie, kreativita, kopírovanie, vykrádanie, intrigy v jednom z najzaujímavejších príbehov 20teho storočia, to je Pirates of Silicon Valley. Osobne som tento film videl asi 50krát a vždy si ho rád (pre odreagovanie) pustím. Ešte stále nechápete prečo? Už len to, že si teraz môžete čítať tieto riadky, už len kvoli tomu by vás všetkých malo aspoň trochu zaujímať, kde sa tieto naše počítače vzali. Musím však povedať, že okrem skvelého námetu podľa skutočnosti, ma v tomto filme zaskočili skvelé herecké výkony a miestami humorne, miestami dramaticky sa uberajúci dej. Bill Gates, Steve Ballmer, Paul Allen, Steve Jobs, Steve Wozniak, IBM PM, Apple, MS DOS, Windows, Lisa, Macintosh, všetko v jednom skvelom filme!

2 thoughts on “Pirates of Silicon Valley – TIP na film

Pridajte komentár