Nové notebooky vs Windows XP – alebo ako je to s podporou

By | 26. októbra 2008

Cez víkend sa mi do rúk dostal low end-ový notebook Benq Joybook S32B. Maličký ľahký, lacný, praktický pre študenta (aj keď osobne by som zvolil asi inú značku). Daný model bol dodávaný s predinštalovaným GNU Linux. V špecifikácii sa uvádzalo, že je bez OS. Predajca asi Linux nepokladá za operačný systém :-) . Samozrejme prvou požiadavkou bolo nainštalovanie Windowsov a keďže bol Joybook osadený iba jedným gigovým modulom RAM, rozhodol som sa pre XP.

To bola samozrejme chyba. Priložené CD obsahuje iba Vista ovládače (pričom o tom nebola nikde zmienka). XPčko som síce prinútil ovládače insťalovať, ale samozrejme bez nejakého výsledného funkčného efektu a tak nešlo prakticky nič, VGA, LAN, Wifi, modrý zub ani zvuk. Nahnevaný som začal googliť a objavil som zdroj, ktorý ponúkla ovládače aj pre Windows XP (http://www.benq.com.au/..). To by sa samozrejme ale nemohol obísť bez problémov, takže nebol uvedený odkaz na Atheros bezdrôtovú kartu. Bez nej sa dneska študent na net, cez free wifi hotspot (v škole, v kaviarni, na intráku), pripojí len ťažko. Takže moje bádanie pokračovalo ďalej. Našťastie však Windows aspoň správne zdetekoval chipset wifi karty a tak som aspoň mohol dúfať, že Atheros AR5006EG bude to, čo mám hľadať. Našťastie ovládač sedel a sieťovka sa rozbehla.

Je už všeobecne známe, že týmto prístupom sa výrobcovia snažia dotlačiť ľudí k používaniu Visty. Ale ako mám pre boha pracovať s Vistou na stroji s 1GB RAM ? A taktiež nerozumiem, prečo výrobca neosadí tieto prístroje s väčšou kapacitou RAM, keď 1GB modul nestojí ani 400Sk ! Ak už teda kupujete lacný notebook a nechcete platiť zbytočne za Vistu, resp. tam nechcete operačný systém, uistite sa, že má aspoň dostatočné HW vybavenie (minimálne 2GB ram). Potom to vo výsledku vypadá tak, že ľudom príde Vista pomalá a ťazko pádna, ale to je len kvôli podobným prípadom.

Pridajte komentár