Náramkové hodinky: od roku 1925 dodnes – Tip na knihu

By | 28. februára 2011

Už nejakú dobu sú luxusné pánske náramkové hodinky moje hobby. Osobne vlastním trojo hodiniek, každé sa hodia na inú príležitosť, prípadne k určitému typu oblečenia. V poslednej dobe som sa tématikou hodiniek začal zaoberať podrobnejšie a kúpa knižky o hodinkách bola neodvrátiteľná.

Knižka „Náramkové hodinky – od roku 1925 dodnes“ bola pozitívne hodnotená čitateľmi a vlastne vôbec jedna z mála knižiek, ktoré sa dajú na túto tému kúpiť. O to väčší problém boli skladové zásoby, keď vo všetkých internetových kníhkupectvách svietilo označenie „vypredané“. Panta Rhei však nesklamalo a knižku som mal 2 dni po objednaní.

Prvé, čo upúta je veľkosť knihy, trochu pripomína menší atlas, alebo encyklopédiu. Dôvodom sú však krásne obrovské obrázky hodiniek, ktorých je v knihe naozaj neúrekom.

Knižka je písaná dosť podrobne, nájdete v nej veľa textov o zložení a detailnom fungovaní hodiniek zvnútra, kopec odborných výrazov, postupov výroby, materiáloch súčiastok atď. Osobne som čakal viac histórie a viac informácií o značkách ako takých, proste viac laickejšieho a „bulvárnejšieho“ textu. To ale z časti kompenzované (ako som už hore spomínal) množstvom nádherných obrázkov a taktiež veľkým množstvom uverejnených modelov hodiniek s krátkym popisom a rokom vydania.

Neviete čo je to chronograf, či hodinky s turbillonom, ako funguje alarm, alebo ako fungujú letecké, či koľko toho znesú potápačské hodinky? Ak vás hodinky naozaj zaujímajú, prípadne sa chcete nechať inšpirovať pred kúpou peknými obrázkami a podrobnými informáciami, táto knižka bude pre vás fajn stráveným časom a čítaním.

Na záver pripomeniem, hodnoty hodiniek v tejto knihe často mnohonásobne presahujú priemerné rozpočty, ktoré sú ľudia ochotní za hodinky dať. Možno vás práve informácie a pekné obrázky inšpirujú k našetreniu na niečo luxusnejšie z hodinárskeho priemyslu.

Fotografie knižky

PS.: Link v úvode tohoto postu smeruje na nový web o hodinkách, ktorý pomaly budujem.

One thought on “Náramkové hodinky: od roku 1925 dodnes – Tip na knihu

  1. Tom@S

    vyzera to zaujimavo, asi si ju hned aj objednam. V kancelarii mam nejake casopisy, ale tie skor komentuju momentalne trendy ako celkovu historiu.

    Reply

Pridajte komentár