Končí ICQ s podporou pre alternatívne klienty ?

By | 2. júla 2008

Dlhšiu dobu sa na danú tématiku špekuluje. Minulý týždeň začalo ICQ oznamovať užívateľom staršej verzie 5.1 odporúčaný prechod na novšiu verziu 6.0 a jeho výhody. 1.7. 2008 18:00 prestali fungovať alternatívne klienty QIP, Kopete (súčasť KDE) a hlavne môj obľúbený, roky zaužívaný Pidgin. Nefunguje ani pripojenie cez meebo.com. Miranda 0.7.7, iChat, QIP Infium, ICQ Pro 2003b, Trillian 3.1 (a ževraj aj nový QIP 8070) fungujú.

Anglická verzia ICQ 5.1 v čase deaktivácie slovenskej verzie ešte fungovala, po inkriminovanom dátume sa však (podľa DSL.sk) nespustila, ale aktualizovala na 6.0. (resp. nejde prihlasovanie). Všetky klienty fungovali do odhlásenia, po nasledovnom prihlásení už nenabehli.

Pre spomínaný Pidgin však existuje riešenie. Jeho podstata spočíva v nahradení knižnice liboscar.dll (ktorá sa nachádza v adresári Pidginu, napr. C:\Program Files\Pidgin\) novou knižnicou liboscar.dll. Riešenie som našiel niekde v komentároch na DSL.sk, ďakujem jeho autorovi.

Ako sa situácia vyvinie ďalej sa uvidí v nasledujúcich dňoch, zaujímavé bude sledovať, ako zareagujú programátori alternatívnych klientov (mimochodom všetky altenatívne ICQ klienty sú nelegálne a v rozpore s licenciou, ICQ je uzavretý protokol). Ja som rád že mi Pidgin funguje ďalej (strata 3-4 ročných logov by bola pre mňa veľká).

Pridajte komentár