Je Microsoft Project Natal rasistický?

By | 14. júna 2009

Microsoft Project Natal je nový spôsob ovládania hier pre Xbox 360. V reálnom čase dokáže skenovať body na ľudskom tele a podľa toho reagovať. Taktiež reaguje na mimiku a hlas. Všetko je to možné vďaka kombinácii RGB kamery, hĺbkového senzoru, širokospektrálneho mikrofónu a samostatného procesoru pre proprietárny software. Takto je možné ovládať hry len rukami, resp. celým telom. Aké však bolo zistenie, keď spomenuté funkcie neboli dostupné pre afroamerického redaktora serveru Newsweek, N’Gai Croa.


Ilustračné video Microsoft Project Natal

Ten si chcel vyskúšať jazdu autom v hre Paradise, avšak Microsoft Project Natal reagoval iba na jeho nohy, na ktorých mal obuté biele tenisky. Technológia využíva spektroskopiu, ale melanín (kožné farbivo) jej očividne veľmi neprospieva. Bude zaujímavé sledovať, ako sa k tomuto kroku postavia autori. Iróniou je, že sa projekt nazýva podľa poslednej juhoafrickej provincii, v ktorej boli ľudia separovaní podľa farby kože.

7 thoughts on “Je Microsoft Project Natal rasistický?

  1. pollux

    To mi pripomina stvrtu epizodu zo serialu "Better of Ted" kde do kancelarskej budovy namontovali nove detektory pohybu a tie reagovali len na belochov :) . Kazdemu cernochovy najali bieleho brigadnika, ktory s nim chodil a otvaral mu dvere a zazinal svetlo.
    Ja by som tento vynalez MS celkom prijal…a po celonocnom Halo by som si rovno siel lahnut na aro :)

    Reply
  2. fero .f

    Zeby to fungovalo ako na videu sa mi moc verit nechce.
    A ak ano kolko to bude stat preboha : -?

    Reply
    1. exot Post author

      Pravdepodobne to nebude az tak nerealisticke a nerealne drahe – vzhldom na fakt, ze to funguje dost obmedzene a je v tom zatial vela chyb.

      Reply
  3. fero .f

    je to super vec pr tich ktory rozmyslaju nad PS3 laebo Xbox 360.
    Ale podla mna je to video dost prehnane neverim tomu, ze snimanie pohybu je take presne a rychle ako na videu.
    tož moj nazor.

    Reply
  4. W1Ld

    co ja vim, toto sa mi nepozdava, aby som mal po pol hodine hrania rozbitu izbu a svalovku, nie dakujem, ani tomu voice recognize moc neverim

    Reply
  5. exot Post author

    Obcas treba bulvarny nadpis clanku ;-) Taktiez verim ze to nebude feature, to by Microsoft riesil viac sudnych sporov ako za predchadzajuce roky dokopy.

    Reply
  6. srigi

    Ziadny rasimus za tym nebude. Isto to bude len bug. Len ostava dufat, ze to neoznacia za feture.

    Reply

Pridajte komentár