iPhone 4 u mňa doma, alebo z Windows Mobile na iOS – preview

By | 24. októbra 2010


Presne 23.10.2010 som sa rozhodol skúsiť iOS a iPhone 4, namiesto Windows Mobile platformy (HTC HD2, ktorý mám už takmer rok). Po jedenom dni hrania sa s týmto telefónom, by som rád priblížil aspoň zopár vecí, ktoré ma na ňom zaujali. Tento preview môžete brať ako pohľad človeka, ktorý prvýkrát drží v ruke iPhone.

Hneď na začiatok musím povedať, že spočiatku som vôbec nevedel zavolať niekomu z kontakt listu, proste ma nenapadlo kliknúť na číslo v detaile kontaktu. Zarazilo ma ako komplikované je niekomu vôbec zavolať (ak ho zrovna nemáte medzi poslednými volanými, alebo obľúbenými). Táto procedúra je minimálne 2x tak zdĺhavá a „náročná“ ako na Windows Mobile, tam je to otázka 2 „klikov“. Tak isto som hneď na prvýkrát nedošiel na to, ako poslať smsku. Prijímateľa vyplniť a ďalej… Kto by povedal že do toho malého políčka vedľa ikonky foťáku sa píše text. Teraz sa Appláci určite smejú, ale takto by sa na to asi pozeral každý, kto predtým používal iný smartphone a možno aj normálny phone. Takto to proste vidím.

Ďalšia vec, ktorej som sa bál, bol tvar, dizajn, fyzické funkčné prvky (tlačítka) atď. Čítal som na nete viac článkov od rozličných ľudí a práve tam som sa dočítal, že nový tvar nie je veľmi dobrý, iPhone 3 sa držal lepšie, lepšie sa zdvíhal zo stola, vyťahoval z vrecka atď. V tomto nemôžem zaujať objektívne stanovisko, keďže som 3ojku nikdy nemal. Porovnať to môžem ale s HTC HD2. iPhone 4 je hlavne menší, ešte hranatejší, s ostrejšími hranami a modernejším (až futuristickým) dizajnom. Nepociťujem žiadne z hore uvedených, drží sa mi v ruke dobre, nemám problém zdvihnúť ho zo stola. Možno už prax z HD2ojky.

Na display asi negatívne hodnotenia na nete nenájdete (možno akurát u Hulána), je to proste špička, nie je čo komentovať.

Bál som sa taktiež ovládania. To však prirastie k srdcu doslova behom minút. Veľa aplikácií v telefóne od novoty nenájdete, ale tie, čo tam sú sa ovládajú doslova fantasticky. HTC využíva HTC Sense, aby prekrylo katastrofu menom Windows Mobile 6.5 (sedmičku som neskúšal a nemám zatiaľ ani chuť), iOS má taký komfort navyše, aký ani HTC Sense nemôže poskytnúť. Všetko doslova „lieta“, aplikácie sa spúšťajú až abnormálne rýchlo, „presúvačky“, reakcie, odozvy, všetko bleskové.

Surfovanie na internete je zážitok sám o sebe, to čo Opera ani Internet Explorer nemôžu na HTCčkach poskytnúť, to vynahradí Safari na iOS. Na absenciu nejakého Flashu naozaj veľmi rýchlo zabudnete. A hlavne v dnešnej dobe, keď Apple tlačí trh smerom k HTML 5 (a teda of Flashu preč).

Ako kapitolu samu o sebe musím uviesť písanie na „klávesnici“ (samozrejme nie fyzickej, iPhone 4 má virtuálnu klávesnicu, tak ako aj HTC HD2). Porovnávať písanie na iPhone 4 a na HTC HD2 je jedna k tisíc. Kto nezažil, nepochopí. Na HD2ojke občas niečo spomalilo aplikáciu klávesnice, takže odozvy písania boli zlé. Ak aj tento fakt nenastal, písalo sa na ňom naozaj zle, častokrát sa človek pomýlil, veľakrát text opravoval a ešte pri tom sa pomýlil. Proste des. Prechádzka ružovou záhradou a pohodlné písanie = iPhone.

Posledná vec, s ktorou som sa (za krátky čas, čo iPhone 4 mám) stretol je iTunes. Zase novinka pre mňa. Tu spomeniem len jednu vec. Bál som sa, ako to bude s prenesením kontaktov z Windows Mobile zariadenia na iOS. Opíšem to v jednej vete – HTC HD2 som posadil do „kolísky“ a klasicky synchronizoval na PCčku. V Outlooku sa objavili všetky kontakty a kalendáre. Následne som spustil iTunes, kde mi ponúklo synchronizáciu taktiež s Oultookom. Po nej už boli v iPhone všetky kontakty (pôvodne z WM).

Prvý deň používania za mnou, uvidíme, ako si na to všetko (hlavne na to „vytáčanie“) zvyknem. Zatiaľ toľko.

3 thoughts on “iPhone 4 u mňa doma, alebo z Windows Mobile na iOS – preview

  1. Pingback: Niečo pre seba na Vianoce 2010

  2. @branorac

    Ja som sa dnes asi pol hodinu hral s Windows Phone 7 a treba priznať že je to riadna zmena k jednoduchosti ovládania. Mal som ja Win mobile 6.1 aj Androidov zopár som videl. Tak isto aj iPhone. Ale osobne sa mi Windows Phone 7 celkom pozdáva. To posielanie prazdnej SMS na iPhone dorazilo aj mňa že to nejde SMS lístok som si pteda nekúpil :D Nevadí.

    Reply
  3. Tom@S

    haha vidim ze si mal rovnake problemy ako ja, ja som ani za otca nevedel poslat prazdnu sms az potom som zistil ze to nejde, musi tam byt aspon medzera. Na to vytacanie si zvyknes, na co som si ja stale moc nezvykol je, ze sa vzdy musis vracat spat ako keby z podadresarov. Co mi napriklad vadi ked vypinam datove prenosy tak potom mi to stale vyhadzuje ze je net off, co samozrejme viem. Inak Gmail klient luxusny, odozva skvela, zatial by som urcite za nic nemenil, mozno o par rokov za novy kusok.
    Ps skus angry birds :) aspon lite verziu

    Reply

Pridajte komentár