HP EliteBook 2540p – malý, ľaký a výkonný notebook

By | 25. marca 2011

Čo všetko vyžadujete od notebooku? Kompaktné rozmer a nízku váhu? Extrémny pracovný výkon? Príjemný vzhľad? Ak tieto otázky zodpovedali vaše požiadavky, určite čítajte ďalej, notebook HP EliteBook 2540p je totiž vašim vhodným adeptom.

Notebook HP EliteBook 2540p mi ochotne na testovanie zapožičal eshop Guroo.sk.

Vzhľad – naleštený elegán?

Hneď prvé, čo vás na HP EliteBook 2540p zaujme je vzhľad. Ten nijak nevybočuje z trendu, ktorý udáva vysoká rada EliteBook. Jednoduché prevedenie, ostré hrany, leštený hliník platinovej farby. Jediný výraznejší znak je strieborné logo HP EliteBook na vrchnej strane. Niekomu sa páčiť nemusí, mne toto prevedenie sedí.

Vonkajšie prevedenie a kontektivita

Trochu škoda, že display tohto malého krásavca neodklopíte bez stlačenia klipsni, v tomto by si HP mohlo brať príklad od Apple notebookov. Po odklopení si ale konečne môžete ohmatať (napriek malým rozmerom) veľmi pohodlnú klávesnicu, ktorej klávesy sú dostatočne veľké a píše sa na nich veľmi príjemne. Notebook obsahuje tak touchpad, ako aj trackpoint. Na touchpade mi trochu chýbalo tretie tlačítko „myši“ (zvyknem ním otvárať odkazy na webe v novom tabe). V hornej časti displaya nemôže chýbať webkamera. Ak zatlačíte tlačidlo vedľa nej, vykukne na vás svetielko osvetľujúce klávesnicu (ideálne v noci, pri písaní) – aké šikovné, no nie?

V zadnej časti vytŕča 6 článková batéria s výkonom 55 WHr, ktorá dokáže potiahnuť notebook až 7 hodín (papierovo až 8). Na boku 1x USB, DisplayPort, Firewire, mikrofón a sluchátka, express card slot, čítačka kariet a napájanie, v zadu LAN konektor a na druhej strane 2x USB. Samozrejmosťou je vstavaný mikrofón (v tomto prípade duálny), stereo repráky a v dodanom modeli sídlil aj GPS modul a SuperMulti DVD mechanika. Wifi a Bluetooth spomínať netreba.

Výkon – CPU, grafika, RAM, disk a display

Väčšinou sú tieto veci pre ľudí prvoradé. Notebook HP EliteBook 2540p je vybavený vysoko výkonným 4jadrovým procesorom Intel Core i7-640LM, 4GB RAM DDR3, 160GB rýchlym SSD diskom a 12,1“ WXGA s LED posvietením a rozlíšením 1280×800. Grafická ktarta je (bohužiaľ) zdieľaná Intel HD Graphics. Grafická karta je vlastne jediným vážnejším mínusom celej hardvérovej zostavy notebooku, jej výkon je však pre kancelárske potreby a filmy plne dostačujúci. Plusom je aj fakt, že notebook je veľmi tichý a veľmi nehreje (ani pri testovaní hier nepiekol).

Zopár praktických testov

Notebook som testoval od jednoduchého štandardného surfovania až po náročnejšie hry. Oproti väčšine notebookov prekvapí hlavne vysoký výkon disku (SSD), aplikácie sa spúšťajú naozaj v priebehu zlomkov sekundy. Procesorový výkon spolu s rýchlymi pamäťami (štandardných 4GB RAM je rozšíriteľných na 8GB) dodávajú zostave solíny výkon pre jednoduchší strih videa, či prácu s grafickým editorom (napr. Photoshop). Z pohľadu webdevelopera ani starý známy žrút HW prostriedkov, Firefox, priveľmi neštrajkoval.

Ako som už hore spomínal, grafická karta nie je nič extra a teda na náročnejšie hry môžete zabudnúť. Ak predsa len túžite po nejakej tej hre, Need For Speed Pro Street si zahráte bez sekania na vypnutých detailoch, tak isto ako Need Fof Speed Most Wanted. Bohužiaľ Need For Speed Hot Pursuit, či Need For Speed Hot Pursuit na nerozbeháte.

Záver

HP EliteBook 2540p je najmenší HP business laptop. Je vhodný do kancelárie, ako aj do náročnejšieho terénu. Je malý, ľahký a veľmi výkonný. Vydrží veľmi dlho na baterke, má všetku potrebnú konektivitu, kvalitný display a klávesnicu, spĺňa náročné armádne štandardy (MIL-STD 810G) pre vibrácie, prach, vlhkosť, nadmorský výšku a extrémne teploty. Okrem toho vyzerá dobre.

Potenciálneho záujemcu môže odradiť jedine vyššia cenaslabší výkon grafiky.

Zapožičal: eshop Guroo.sk
Orientačná cena: cca 1700 EUR s DPH (marec 2011)

Pridajte komentár