Firefox 4 – aj štvorka javascriptovým kriplom

By | 15. marca 2011

Pred pár dňami Mozilla vypustila na svet Firefox 4 RC1. Túto verziu by sme mali pokladať za plne funkčnú, pripravenú na praktické nasadenie a teda všetky jej súčasti by mali byť proste ready. To však absolútne neplatí o Firefoxáckom javascriptovom engine TraceMonkey, ktorý je stále na nepoužiteľnej úrovni!

Niekto môže namietať, že jemu chodí prehliadač bez problémov. Ale vezmime si praktickú situáciu zo života programátora:

Dnes priemerný HW – 2 jadrový procesor, 4GB RAM, 7200RPM disk, Windows 7 64bit. 2 okná Firefoxu, v každom 5 tabov. Práca celý deň. Večer otvorím zopár okien administrácie WordPressu – editáciu článku. Prehliadač sa zmení na slimáka, klikať na „web 2.0“ prvky, ajaxové a dynamické súčasti je takmer nemožné. A je totálne jedno, či v prehliadači máte 2 alebo 10 pluginov. Firefox si totiž počas krátkej doby otvorených tabov zožerie bez problémov 700 MB RAM a to je hranica, pri ktorej na spomínanom HW prestáva pracovať.

Mozilla môže publikovať aj milión bechmarkov, v ktorých poráža konkurenciu v javascripte, keď pri plnení bežných úkolov ich najnovší prehliadač absolútne nestíha. V porovnaní s Operou je to paródia na „browsovanie“. Všetko ostatné je ale fajn, aj nové vychytávky sú super. K čomu nám je ale zoskupovanie kariet, keď si ich otvoríte 10 a prehliadač nestíha.

Čo sa týka použitia na klasických weboch, je situácia o niečo lepšia (predsalen WordPress administrácia je niečo extra). Horšie to však je s webmi, ktoré sú preplnené WEB 2.0 prvkami a flashom. Ich kombinácia sa opäť prejaví na plynulosti surfovania. Ak máte trochu pomalší internet, jasne vidno, ako sa renderovanie „trápi“. A to nehovorím o tom, že sa opäť objavuje problém so „sekaním“ v pravidelných intervaloch. Ten sa dal (pri verziách 3.6 až 4 beta) riešiť nastavením intervalu ukladania tabov, pri Firefox 4 RC 1 toto nastavenie nefunguje a tak browser seká, resp. akoby swapuje v občasných intervaloch (táto situácia nastáva pri jeho väčšom vyťažení počas dlhšej doby, hlavne keď žerie viac ako 500MB RAM).

Ja viem že som sa už na Firefox v minulosti nanadával dosť, viackrát som mal chuť opustit jeho rady a prejsť ku konkurencii. Bohužiaľ Chrome, ani Opera nespĺňajú moje požiadavky čo sa rozšírení týka. Tak čo dodať na záver? Asi sa budeme musieť s Firefoxom trápiť dalej, Mozilla vývoj proste nezvláda.

2 thoughts on “Firefox 4 – aj štvorka javascriptovým kriplom

  1. Pingback: Internet Explorer 9 – voľba najmenšieho zla?

  2. Pingback: Nenažraná Opera 11 nie je vykúpením

Pridajte komentár