Ako si spraviť z kategórií subdomény (WordPress)

By | 24. mája 2013

Pred pár dňami som objavil zaujímavé riešenie subdomén a keďže sme tu na tému WordPress sme tu dávno nič nemali (teda okrem WordCampu), tak by som sa oň s vami rád podelil. Možno sa práve takáto podoba URL adries niekomu hodí.

O čo vlastne ide? Pôvodne som hľadal riešenie, pri ktorom by bolo možné mať kategóriu prvej úrovne ako subdoménu, pričom kategória 2hej (3tej atď.) úrovne by už bola klasicky, za root lomítkom spolu s postami.

Názorná ukážka

zo štruktúry
stranka.sk/kategoria/podkategoria/clanok/
chcem urobiť
kategoria.stranka.sk/podkategoria/clanok/

Riešenie

Riešením je plugin menom WP Subdomains (Revisited). Je tak strašne jednoduchý, že nemá veľký zmysel rozpisovať jeho fungovanie, takže zhrniem v rýchlosti len to najdôležitejšie.

Po jeho aktivácii si zvolíte, či chcete ako subdomény kategórie, stránky (pages), alebo autorov.

subdomain-1

Prakticky je to všetko. Samozrejme nebásnil by som tu o tomto plugine, keby dokázal len toto, aj keď je to asi najpostatnejšie. Čerešničkou na torte je možnosť použiť inú rozličné témy pre rozličné subdomény, čo vidíte aj na nasledujúcom obrázku:

subdomeny-2

Okrem toho sa dá definovať text anchoru linkov, excludovať niektoré kategórie a zopár nepodstatnejších vecí.

Na čo je to dobré?

Na čo je dobré mať takúto štrukúru kategórii je dobrá otázka. Pravepodobne závisí od projektu, na ktorom pracujete a čo si vyžaduje. Pre niektoré prípady sa hodí rovno prejsť na WordPress Multisite, ale v niektorých prípadoch je to zbytočné a preto je takéto riešenie ideálne. Ak ste niečo podobné hľadali, tak tu to máte.

One thought on “Ako si spraviť z kategórií subdomény (WordPress)

  1. Marek L.

    Plugin poznám, párkrát som sa s ním hral. Dá sa využiť pri budovaní rozcestníkov ale aj sietí MFA-iek.

    Reply

Pridajte komentár