Ako je to s podielom IE6 a ostatných browserov na Slovensku a v Čechách?

By | 15. februára 2010

Na Twitteri sa objavili isté tvrdenia (1, 2, 3) o podieli Internet Exploreri (všeobecne) a Internet Exploreri 6. Podla nich je vo svete najpoužívanejší prehliadač Internet Explorer (asi IE7 a 8 dokopy?) a druhý najpoužívanejší je IE6. Keďže túto oblasť na Slovensku aktívne sledujem, spravil som menší prieskum, ktorý by vás mohol zaujímať. Výsledky sú prekvapivé.

Na meranie štatistík som využil známy nástroj Google Analytics. Test som robil na 3 odlišne zameraných weboch. Jeden je extrémne navštevovaný zábavný portál, druhý je menší portál s adult obsahom a tretí je môj osobný blog.

Zábavný portál

Väčšinu návštevnosti tvoria mladí ľudia vo veku 15-25 rokov, väčia časť z Čiech, menšia zo Slovenska.

Všeobecná tabuľka poradia prehliadačov

browsers
Všeobecná tabuľka poradia prehliadačov. Jednoznačne vyhráva Firefox s takmer 50%, druhá je skupina Internet Explorerov s 26,77%, tretia je Opera so 14,95% a štvrtý je Google Chrome so 7,04%. Toto poradie asi nikoho z vás veľmi nezaskočilo, možno sa niekto pozastaví pri veľkom podieli Firefoxu. To (našťastie) na Slovensku nie je ničím výnimočným.

Tabuľka prehliadačov rodiny Internet Explorer

browsers1
Nesporne zaujímavejšou je druhá tabuľka, ktorá ukazuje poradie medzi jednotlivými Internet Explorermi. Tu so 46% vyhráva IE7, druhý je IE8 s 34% a tretí je s 19% IE6. Ak ste si všimli aj počet návštev, tak jasne vidíte, že IE6.0 má 2.584mil len návštev, oproti tomu Opera má 7.238mil a Chrome dokonca 3.411mil. Smelo preto môžeme poprieť tvrdenie, že IE6 má viac používateľov ako Opera, Chrome a Safari dohromady.

Portál s adult obsahom

Zatiaľ nie veľmi známy, menší portál s obsahom 18+.

Všeobecná tabuľka poradia prehliadačov

adult-browsers
Poradie prehliadačov je nezmenené a je rovnaké ako v prvom teste. Už tu však môžeme vidieť, že Firefox nemá také majoritné postavenie, má 42% a tesne za ním je rodina prehliadačov Internet Explorer s 37%. Opera ďaleko zaostáva s 12%.

Tabuľka prehliadačov rodiny Internet Explorer

adult-browsers1
Opäť zaujímavejšia tabuľka. Tu sa už situácia mení a nie je rovnaká ako v prvom teste. Na prvé miesto sa dostal Ineternet Explorer 8, čo je však zaujímavejšie, je rovnaký podiel IE7 a IE6. Vlastne všetky 3 prehliadače majú podobné zastúpenie. Aj napriek tomu, nemá IE6 ani v tomto prípade väčšiu návštevnosť ako Opera a už vôbec nie ako Opera s Chrome a Safari dokopy.

Osobný blog

Môj osobný blog sa snažím viesť v mierne odbornejšom duchu – recenzie hárdveru, telefónov, webdizajn a zaujímavosti z diania internetovej reklamy. Preto by som ho radil do diametrálne odlišnej skupiny ako weby v predchádzajúcom teste.

Všeobecná tabuľka poradia prehliadačov

blog-browsers
Opäť sa opakuje situácia z prvých dvoch testov. Graf je viac podobný tomu zo zábavného portálu, absolútne dominuje Firefox s 50%, za ním s veľkým odskokom rodina Internet Explorerovcov s 26,4% a na tretom mieste, už klasicky Opera s 13,42%.

Tabuľka prehliadačov rodiny Internet Explorer

blog-browsers1
V tabuľke porovnania rodiny Internet Exploreru je to opäť trochu prehádzané. Prvé miesto zaujal IE7 s 37,8%, druhé (prekvapivo) IE6 s 32,5% a tretie IE8 s 29,45%. Zaujímavé, že práve odborný blog má väčšiu návštevnosť z prehistorického IE6 ako z nového IE8. A samozrejme ani tu neplatí tvrdenie o dominancii IE6 nad Operou+Chrome+Safari. IE6 má nižšiu návštevnosť ako samotná Opera (a značne).

Je úplne samozrejmé, že IE6 stále nie je minoritným prehliadačom, ani u nás a určite ani vo svete. To, že u nás tendencia jeho používania klesá je zrejmé. U nás (Slovensko, Česká Republika) Internet Explorer 6 prekonala Opera a takmer aj Chrome, ktorý ho veľmi rýchlo dobieha. V úzadí si svoje miesto drží Safari, čo je trochu škoda, pretože verzia 4 je naozaj rýchla (pre PC, nielen pre Mac).

Tento test som spravil kvôli ľuďom, ktorí majú svoj internetoví biznis cielený pre naše dva štáty. Keďže boli použité odlišné vzorky návštevníkov, tak si jednoducho si môžete spraviť obraz o aktuálnej situácii.

2 thoughts on “Ako je to s podielom IE6 a ostatných browserov na Slovensku a v Čechách?

  1. Pingback: Oficiálny pohreb Internet Exploreru 6

Pridajte komentár