Absurdita zmlúv televíznych práv

By | 15. júla 2011

V poslednej dobe sa môžeme stretnúť s veľkým množstvom absurdít, čo sa zákonov a práv v spojitosti s internetom týka –  nedávno si „skvelé PR“ spravila SOZA. Televízia na tom nie je inak a rozporuplný príklad absurdity a „porušovania“ autorských práv som objavil aj vo svete Formuly 1.

Som veľkým fanúšikom F1 a sledujem všetko, čo sa najvyššej motoristickej triedy týka. Na VC Kanady kontroverzný rapper Ice-T behal v garáži McLarenu a natáčal si všetko na svoju kameru. Video samozrejme spestril slovníkom, ktorý je jeho srdcu (a fanúšikom) blízky. Pointa však je, že toto video vyvolalo vlnu nevôle zo strany vedenia F1 (samotnému McLarenu to nevadilo).

Bernie Ecclestone (CEO of Formula One Management and Formula One Administration) prikázal video z Youtube stiahnuť (samozrejme sa tam opätovne objavuje) a dokonca poslal list šéfovi McLarenu Martinovi Whitmarshovi.

Som si istý, že sa ti dostalo do pozornosti ako jeden z tvojich hostí nahrával aktivity v boxoch a umiestnil to na YouTube,“ uvádza sa v liste. „Pochopíš prečo som tak proti tomu, aby sme niekomu umožnili vstupovať do boxov s kamerami. Bolo by fajn, ak by si sa postaral o to, nech sa to v budúcnosti neopakuje, pretože to môže spôsobiť nepredvídateľné problémy.“ Ecclestone to zdôvodnil zmluvami o televíznych právach.

V každej krajine má práva zakúpené niektorá spoločnosť a ak ľudia sledujú formulové aktivity cez niekoho iného, ide vraj o ich porušenie. (citované z F1.sk)

Ak si teda niečo nahráte na kameru a hodíte na Youtube (alebo inde), môžete z toho mať problémy, pretože na to môže mať práva niekto iný. Podľa mňa je to prehnané a riadne pritiahnuté za uši. Každému je jasné ze krátka videonahrávka z garáže nemôže nijak ublížiť komerčnému vysielaniu. Bohužiaľ absurdita zmlúv televíznych práv sa nezaprie ani tu.

Video si môžete pozrieť tu (ak by bolo zmazané, skúste vyhľadať spojenie Ice-T + McLaren):

One thought on “Absurdita zmlúv televíznych práv

  1. Dusan

    Už ma tak štvú s tými svojimi „právami“, že sa im vykašlem pozerať tie ich prenosy, a radšej pôjdem na bicykel na chvíľu vonku. A keď to urobí polovica fanúšikov, tak si potom môžu jazdiť a formulami na parkovisku pri supermarkete…

    Reply

Pridajte komentár